:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. június 26. 11:30

Böngészőháború: szárnyal a Chrome, fékezett a Safari

Nehéz túlszárnyalni a Google böngészőjének előnyeit, továbbra is csak növeli részesedését, míg a Safari lehetőségei korlátoltak.

Több mint kétharmados részesedést szerzett magának a Chrome a globális böngészőpiacon, miután 13 százalékos növekedést sikerült produkálnia egy év alatt – mutatja a Stocklytics friss jelentése. Mindeközben az Apple Safari népszerűsége jelentősen csökkent, 10 százalékkal esett vissza felhasználói bázisa. Az elemzők szerint ezek a számok a "felhasználói preferenciák dinamikus természetére és a technológiai környezet folyamatos fejlődésére" világíítanak rá.

A Chrome és a Safari összesített részesedése közel 90 százalék, tehát világszerte több mint öt internetfelhasználó közül négy használja valamelyiket alapértelmezett böngészőként. A Chrome 65,1 százalékos piaci részesedéssel az abszolút vezető böngésző, különösen az Egyesült Államokban, ahol 52 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. Követi a második legnépszerűbbnek számító Safari 32 százalékkal, aminek globális elérése korlátozottabb, a világ böngészőpiacának mindössze 18,17 százalékát fedi le. A Chrome őrzi vezető pozícióját a mobilböngészők piacán is 65,9 százalékos piaci részesedéssel, amit a Safari 23,5 százalékkal követ.

A másik két legnépszerűbb böngésző a Microsoft Edge és a Mozilla Firefox, 5,21 százalék és  2,82 százalékos részesedéssel. Ezeket követi a Samsung Internet és az Opera 2,66 százalékkal illetve 2,54 százalékkal.

marketshare

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x)

Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x) Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Bár a Chrome továbbra is a vezető szereplő az asztali és mobilböngészős piacon is, a táblagép-használók körében már nem ennyire látványos az előnye, részesedése csak kis mértékben haladja meg a Safariét, amely a táblagép-böngészők piacának 35,95 százalékát fedi le.

A Safari zökkenőmentes felhasználói élményt kínál az Apple eszközein, beleértve a szinkronizálást iOS és macOS rendszerek alatt, kompatibilitása azonban csak a cupertinói cég ökoszisztémájára korlátozódik. Ezzel szemben a Chrome sokkal rugalmasabb platformok tekintetében, és különböző rendszereken, így például nem csak Androidon, Windowson, de macOS-en és iOS-en is használható, így lényegesebben szélesebb felhasználói bázist tud mozgósítani.

A Chome népszerűsége nagyban köszönhető a kiegészítők és beépülők gazdagabb ökoszisztémájának is, amiben a Safari nem annyira jeleskedik, továbbá a Google böngészője szorosan együttműködik a Gmaillel, a Drive-val és a Dokumentumokkal.

a címlapról