Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. június 25. 10:30

Az adatvédelmen bukhatott el a Meta és az Apple partnersége

A korábbi sajtóértesülésekkel ellenben nem zárultak gyümölcsözően a Meta és az Apple közt zajló tárgyalások a közösségi cég AI-modelljével kapcsolatban, ennek eredményeként kerülhet az OpenAI ChatGPT-je az iOS 18-ba, és a Google Gemini integrálása sincs kizárva.

A Wall Street Journal pár napja írt arról, hogy az Apple tárgyalásokat folytatott márciusban a Metával egy lehetséges partnerséggel kapcsolatban, melynek keretén belül annak lehetőségét vizsgálta, hogy egyes termékeibe és szolgáltatásaiba integrálja a közösségi óriás nagy nyelvi modelljét (LLM), a LLama-t.

A Bloomberg munkatársa, Mark Gurman pár nappal később egyértelműsítette, hogy az iPhone-gyártónak egyáltalán nincsenek ilyen irányú konkrét tervei a jövőre nézve, és ugyan márciusban valóban tárgyalóasztalhoz ült a két techóriás, ez nem jelentett semmit sem önmagában: az Apple több vállalattal is leült, hogy megvitassa a rendelkezésre álló eszközök és modellek adta lehetőségeket.

A cég végül adatvédelmi aggályok miatt elvetette az ötletet, hogy a Meta modelljei utat találjanak maguknak az iPhone-okra, a két fél arra jutott az egyeztetések során, hogy az Apple szigorú adatvédelmi irányelvei összeegyeztethetetlenek a Meta technológiájával. A döntésben az is meghatározó szempont lehetett, hogy egy efféle partnerség nem vetett volna jó fényt az Apple imázsára, miután korábban folyamatosan bírálta a Meta adatvédelmi gyakorlatát.

applemeta

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az Apple láthatóan egész jól megvan eddig a Meta nélkül: a WWDC alkalmából pár hete bemutatta az Apple Intelligence név alatt futó AI-funkciócsomagot, melynek bevezetése lassabban fog megtörténni Európában és Kínában, mint az államokban vagy a világ más részein.

A cég emellett bejelentette az OpenAI-jal való együttműködését, melynek eredményeként a ChatGPT integrálódik az iOS-be. A cég felhasználói ingyenes hozzáférést kapnak a ChatGPT-hez anélkül, hogy fiókot kellene létrehozniuk, emellett a komplexebb lekérdezések esetén a Siri megkérdezi a felhasználókat, hogy szeretnének-e választ kapni a ChatGPT-től, vagy megelégszenek az Apple rendszerével.

A cupertinóiak állítása szerint „a jövőben más AI-modellek támogatásával” is kiegészítik a chatbot-integrációt, és mivel korábban már lehetett hallani a Google és az Apple közötti tárgyalásokról is, ezért van rá esély, hogy idővel érkezhet a Gemini AI-támogatás.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról