Szerző: Koi Tamás

2024. június 24. 14:37

Megnyílt az út az Nvidia számára a Közel-Keletre

A legfejlettebb AI-adatközponti megoldásait szállíthatja az Nvidia egy közel-keleti partnerének, mely a régió több országában nyújthat majd szolgáltatásokat partnerei számára.

Megállapodást írt alá az Nvidia és a legnagyobb katari telekommunikációs multi, az Ooredoo fejlett AI-feldolgozóegységek beszerzéséről. Az üzlet révén a vállalat összesen öt régiós országban kínál majd partnerei számára AI-alapú megoldásokat - áll a Reuters exkluzív beszámolójában.

A mostani megállapodás jelentősége elsősorban abban rejlik, hogy ez az első, nagyobb volumenű üzlete az Nvidiának a régióban, miután az Egyesült Államok exporttilalmi intézkedéseket vezetett be bizonyos régiós államokkal szemben, miután kiderül, hogy kínai entitások a közel-keleti kapcsolataikon keresztül szereznek be tiltólistán szereplő adatközponti megoldásokat, többek között AI-processzorokat.

katar_felhold_torony

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az új adatközponti termékek az Ooredoo öt lokációján, Katarban, Algériában, Tunéziában, Ománban, Kuwaitban és a Maldív-szigeteken működő (nagy)vállalatok számára lesznek elérhetők. Az Ooredoo szerint a cég ügyfelei így a régióbeli versenytársakhoz képest 18-24 hónapos előnnyel juthatnak hozzá AI számítási kapacitáshoz, ami a mesterséges intelligencia alapú termékek piacán behozhatatlan időtávnak tűnik.

A felek nem közölték sem az üzlet értékét, sem azt, hogy az Ooredoo pontosan milyen hardvereket vásárol majd az Nvidiától, a cég nagyvonalúan csak annyit jelzet, hogy azt veszi majd meg az amerikaiaktól, ami "elérhető lesz" és persze amire az ügyfeleknek igényük lesz.

Az Ooredoo egyébként nemrég külön cégbe szervezte adatközponti infrastruktúra-megoldásait, akárcsak a mobilinfrastruktúráját, utóbbival létrehozva a Közel-Kelet legnagyobb toronycégét.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról