:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. június 24. 13:51

Az előléptetés kizárása sem hatotta meg a Dell dolgozóit

A Dell dolgozóinak jelentős része döntött a remote munkavégzéssel felszabaduló szabadidő és az egyéb előnyök mellett, mintsem tárva hagyja az ajtót az előléptetés lehetősége előtt - amiből az elmondottak alapján amúgy sincs sok.

A túlkeresleti évek után a munkaadók ismét picit nyeregben érezhetik magukat, egyre több helyen látni a dolgozók irodába való visszarendelését a home office/hibrid munkavégzés időszaka után. A technológiai óriások közül korábban az amerikai IBM adott erős ultimátumot: az USA-ban dolgozó vezetők és menedzserek számára előírta a heti három nap irodai (vagy ügyfélnél történő) munkavégzést.

Michael Dell vezérigazgató 2022-ben még úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem az irodában végzett munka egy jó vállalati kultúra alapja. Márciusban azonban a korábban távmunkát a „munka jövőjének” nevező vállalat is szembe ment korábbi kijelentésével, és változtatott előléptetésekkel kapcsolatos szabályzatán annak reményében, hogy többek számára válik vonzóvá az irodába való visszatérés.

A techcég arról tájékoztatta alkalmazottait, hogy a távmunkában dolgozók a jövőben nem jogosultak előléptetésre, aki feljebb szeretne jutni a ranglétrán, annak legalább heti három napot kell a cég egyik irodájában töltenie hibrid munkarendben. A változások életbe lépése után tehát a dolgozóknak remote vagy hibrid munkavégzés között kellett egyértelműen dönteniük. Az utóbbi kategóriába tartozó alkalmazottaknak negyedévente 39 napos irodai bennlétet (munkahetenként kb. 3 nap) írt elő a cég, amit szigorúan nyomonkövet az erre a célra kialakított rendszerrel.

A remote munkavégzés egy meghatározott bérsáv alatt vált választható alternatívává, de a Business Insider birtokába jutott belsős információk szerint a Dell nyomkövetési adataiból kiderül, hogy a remote munka választására jogosultak közel 50 százaléka fogadta el a távoli munkavégzéssel járó előnyöket és hátrányokat, ami a vártnál magasabb arány, és arról árulkodik, hogy a techcég által bevezetett policy egyáltalán nem vált be az irodába való visszatereléshez.

dellstaff

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A lapnak névtelenül beszélő alkalmazottak egy része arról számolt be, hogy a remote munkavégzés útján felszabaduló szabadidőt már nem áldoznák fel semmi pénzért, míg mások a megváltozott életkörülményeik miatt maradtak távoli munkavégzésben - vagy egyszerűen csak egyáltalán nem érdekelte őket az előrejutás lehetősége. Egyébként mivel a cégen belül kevés a mozgástér és a lehetőség az előremenetelre, a fenyegetésnek szánt lépésnek nem is lehetetett kellő ösztönzőereje a belsősök szerint.

Többen értelmetlennek tartják a személyes jelenlétet az irodákban, mivel a csapatuk különböző helyszíneken szóródik szét, és videóhívásokon keresztül tartják a kapcsolatot. A beszámolók alapján a hibrid munkarendet választók többnyire üres épületekbe járnak be, ahonnan egy másik üres épületben dolgozó kollégával meetingelnek a virtuális térben. Sok megkérdezett bevallotta, hogy akár más cégeknél is körbeszimatolt már a váltás reményében, ahol nem próbálják az alkalmazottakat az irodába visszatérés felé terelni, és felmerült az is, hogy a Dell esetleg a csendes leépítés érdekében vezette be a korábbinál szigorúbb szabályzatot, ami szintén erodálóan hathatott.

A Dell jelenleg 120 000 embert foglalkoztat világszerte. A Business Insider által gyűjtött adatok alapján Egyesült Államokon kívüli alkalmazottak egyharmada döntött úgy, hogy távolról dolgozik.

Nem a Dell az egyetlen cég, amely ha nem is próbálja a világjárvány előtti állapotot visszahozni, de visszavágna a távmunkából, az Apple-nél is folyamatosak a belső küzdelmek a vezetőség és a távmunkához ragaszkodó alkalmazottak közt. Bár a vezetők egy része ragaszkodik ahhoz, hogy a személyes jelenlét hatékonyabb együttműködésnek és ötleteléseknek ad teret, az eddigi kutatások vegyes eredményeket mutatnak.

A Stanford Institute for Economic Policy Research kutatóintézete szerint a távmunka csak szerény mértékben csökkenti a produktivitást, egészen pontosan 10 százalékos csökkenést említenek a kutatók, bár a távmunka költségmegtakarítási előnyei ezt részben pótolhatják a vezetők számára, továbbá nem minden személyiségtípus és dolgozó esetében állja meg a helyét az állítás, hiszen vannak, akik éppenhogy otthoni környezetben képesek fókuszáltabban dolgozni.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.