:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. június 24. 12:00

DMA: Kimondták az Apple szabálysértését

Az Apple az első nagy technológiai óriáscég, amely komoly felszólítást kapott az Európai Bizottságtól a DMA szabályainak megszegése miatt, továbbra sem tűnnek elégségesnek a cupertinóiak vállalásai és módosításai.

A március 7-től kötelezően alkalmazandó DMA-ban foglaltak alapján az Európai Bizottság nem egészen három héttel a végső határidőt követően megindította első eljárásait a nagy technológiai multik közül három céggel, a Meta-val, a Google-lel és az Apple-lel szemben, melyet a szakma és a szabályozói politika egyaránt a DMA első, presztízsértéket képviselő próbatételének tekint.

Az Európai Bizottság hétfőn tájékoztatta arról az Apple-t, hogy megszületett a határozathozatalt megelőző előzetes álláspont, melyre az eljárás alá vontaknak határidőre válaszolniuk kell akár részletes indoklással, akár a Bizottság által potenciálisan jogsértőnek ítélt tevékenység beszüntetésével. Az Apple esetében a fejlesztők számára irányadó szerződési feltételek minősültek potenciálisan jogsértőnek, mivel azok nem teszik lehetővé az alkalmazásokban bármiért fizető vagy az alkalmazásokat vásárló felhasználók számára az ingyenes (jutalékmentes) alternatív fizetési lehetőség felé való terelést.

A Bizottság szerint a DMA értelmében az alkalmazásaikat az App Store-on keresztül terjesztő fejlesztőknek lehetővé kell tenni, hogy ingyenesen tájékoztassák ügyfeleiket alternatív, olcsóbb vásárlási lehetőségekről, és hogy efelé az ajánlatok felé terelhessék őket. A jelenlegi szabályok akadályozzák a szabad versenyt a cég platformjain és alkalmazásboltjában is, és a felhasználók nem tudnak kellőképpen tájékozódni az alkalmazásbolton kívül elérhető előfizetési lehetőségekről. A fejlesztők nem adhatnak meg például árazási információkat az alkalmazáson belül, és nem kommunikálhatnak más módon sem ügyfeleikkel.

Az Apple egészen március 25-ig védekezhet, ekkorra hozhat az Európai Unió szabályozó hatósága végleges döntést arról, hogy a cég áthágta-e a szabályokat. A DMA-ban foglaltakat megsértő vállalatokra minden eddiginél szigorúbb fellépés és akár az éves, globális árbevétel 10%-át (visszaesőknél 20%-ot) elérő bírság is várhat, extrém esetben pedig strukturális változtatásokat (pl. feldarabolás, egyes részlegek leválasztása) is előírhat a Bizottság a szabályszegőknek.

apple_dma

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A Bizottság egyben egy újabb szabálysértési vizsgálatot is indított a külsős alkalmazások és appboltok fejlesztőire vonatkozó „Core Technology Fee” alapdíj miatt, ami az aggodalmak szerint egyáltalán nem támogatja a cég által vállalt kötelezettségek kielégítő betartását, és "meghaladja a feltétlenül szükséges mértéket". Vizsgálat alá veti a Bizottság azt is, hogy az almás vállalat csak előzetes bevizsgálás után engedi át a független alkalmazásboltokat, és ennek milyen feltételei vannak.

Az Apple szabályai szerint a harmadik féltől származó alkalmazásboltok és harmadik féltől származó alkalmazások fejlesztőinek telepített alkalmazásonként 0,50 eurós díjat kell fizetniük, de további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy kiderüljön, az új díjtruktúra megfelel-e a DMA előírásainak. Julien Trosdorf, a cég szóvivője szerint az Apple magabiztosan tudja állítani, hogy az új feltételek megfelelnek a törvénynek, és hogy a fejlesztők több mint 99 százaléka ugyanannyi vagy kevesebb jutalékot fizet az új konstrukciók szerint. 

Az Európai Bizottság és az Apple kapcsolata az idén meglehetősen terhelt: márciusban zárult a 2020-ban indult eljárás is, amely azt próbálta feltérképezni, hogy az amerikai multi valóban visszaélt-e erőfölényével a zeneistreaming-platformok piacán. A határozat szerint igen, a cupertinóiakat 1,8 milliárd euróra büntették, amit szintén  Margrethe Vestager, digitális politikáért felelős uniós biztos jelentett be.

A márciustól kötelező érvénnyel alkalmazandó Digital Markets Act tovább árnyékolja a cég és az EU kapcsolatát, nehezebbé válik például a nemrég bejelentett Apple Intelligence AI-funkciók bevezetése az európai piacra.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.