:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. június 24. 10:30

Egyelőre nem kap Európa az Apple AI funkcióiból

Szinte számítani lehetett rá, hogy az Európai Unió digitális piacát szabályozó szigorúbb törvények miatt lassabban érkezhetnek meg az Apple mesterségesintelligencia-fejlesztései a felhasználókhoz.

Az idei WWDC fejlesztői konferencián az Apple végre bejelentette az Apple Intelligence nevű funkciócsomagot, ami az iOS 18, iPadOS 18 és macOS Sequoia rendszerekhez hoz különféle AI-fejlesztéseket. Az Apple Intelligence integrációja alkalmazástól függően hoz új képességeket, de a cég leginkább egyfajta személyes asszisztensként írja le, amely a felhasználóról tárolt információ alapján releváns találatokat tud feldobni a különféle rendszerek és appok alatt. Az Apple Intelligence ősszel válik használhatóvá angol nyelven, és a következő évben bővül további nyelvek támogatásával.

Viszont egyáltalán nem érkezett meglepetésként a vállalat pénteki bejelentése, miszerint egyes termékei, többek közt az Apple Intelligence bevezetését is halasztania kell az Európai Unióban az Európai Unió digitális piacokat szabályozó jogszabályi kerete, a Digital Markets Act (DMA), egészen pontosan az abból adódó „szabályozási bizonytalanságok” miatt.

Emellett az iPhone Mirroring és a SharePlay képernyőmegosztó újításai sem lesznek egyelőre elérhetők az EU-s ügyfelek számára, mivel az Apple úgy véli, a DMA interoperabilitási követelményei olyan kompromisszumokra kényszerítenék, melyek veszélyeztetik a felhasználói adatok és a magánszféra védelmét, illetve a termékek integritását. A cég a továbbiakban az Európai Unióval együttműködésben próbál majd egy olyan megoldást kidolgozni, amely lehetővé teszi számára, hogy a funkciókat az európai felhasználók "biztonságának feláldozása" nélkül tudják biztosítani.

A DMA megköveteli a vállalattól, hogy átjárhatóbbak legyenek platformjai rivális szolgáltatásokkal. Ez az Apple esetében az iPhone és iPad készülékeket érinti, de a Mac is érintett az iPhone Mirroring funkció lévén, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a mobiljuk kijelzőjének tartalmát a  Mac képernyőjére tükrözzék.

apple_ai

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hogy egészen pontosan mi aggasztja az Apple-t ezzel kapcsolatban, azt nem konkretizálta. Ám abból kiindulva, hogy az Apple Intelligence magában már számos AI-funkciót tartalmaz, köztük a Sirit érintő fejlesztéseket, a Genmoji emojigenerátort, az újfajta értesítéskezelést, és a többi generatív AI-funkciót, mint a szövegek vagy összefoglalók készítése, sejthetően inkább az Apple üzleti érdekeinek sértéséről van szó, és arról, hogy ezeket a fejlesztéseket nem szeretné megnyitni, és módosítania kellene a funkciók működésén.

A nemrég bejelentett AI-funkciók halasztása annál inkább csalódást okozhat az európai felhasználóknak, akik a marketinggépezet ellenére nem sokat fognak érezni az új operációs rendszerek legizgalmasabb újításaiból, ráadásul nem is igazán lesz ösztönző abból a szempontból, hogy ősszel új készülékre váltsanak.

A WWDC-n az Apple megerősítette az OpenAI-jal való együttműködését is, melynek eredményeként a ChatGPT integrálódik az iOS-be. A cég felhasználói ingyenes hozzáférést kapnak a ChatGPT-hez anélkül, hogy fiókot kellene létrehozniuk, emellett a komplexebb lekérdezések esetén a Siri megkérdezi a felhasználókat, hogy szeretnének-e választ kapni a ChatGPT-től, vagy megelégszenek az Apple rendszerével.

Az Apple 2023-ban 94,3 milliárd dolláros nettó árbevételt ért el Európában, ami világpiaci nettó árbevételének alig egynegyede. De az Apple Intelligence bevezetése akadályokba ütközik majd Kínában is, ahol a szigorú szabályozási környezet miatt inkább maratonra, mintsem sprintre készülhet a cég az AI-stratégiáját illetően.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.