:

Szerző: Koi Tamás

2024. június 24. 09:24

A Broadcommal fejleszt AI-chipet a ByteDance

Újabb lépést tett a kínai ByteDance annak érdekében, hogy a mesterséges intelligenciát használó megoldások szegmensében megőrizze pozícióit, ami a kínai cégek számára különösen nagy kihívást jelent az Egyesült Államok kereskedelmi embargója miatt.

Saját fejlesztésű AI-chipen dolgozik a TikTok tulajdonosa, a kínai ByteDance, melyet az amerikai kereskedelmi embargók fokozatosan elvágtak az olyan amerikai cégek technológiáitól, mint az Nvidia. A cég ennek ellenére egy amerikai partnerrel, a Broadcommal közösen fejleszti saját AI-megoldását - írja bennfentes forrásaira hivatkozva a Reuters.

Az új, készülőben lévő processzorról egyelőre rendkívül kevés információ áll rendelkezésre, még pletykaszinten is. A források így csupán annyit közöltek, hogy a chip a TSMC 5 nm-es gyártósorain készülhet majd, de a gyártás szinte biztosan nem kezdődik el idén, miután a tervezési folyamat sem zárult még le mostanáig.

broadcom_chip

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x)

Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x) Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

A nagy technológiai cégekhez hasonlóan az AI-t egyre több szolgáltatásába beépítő ByteDance már évek óta ügyfele a Broadcomnak, a két cég partneri viszonya tehát nem a közös fejlesztésű célprocesszorral kezdődött. A cég jelentős mennyiséget vásárolt korábban a Broadcom Tomahawk és Bailly chipjeiből - mindkettő olyan, nagy teljesítményű hálózati megoldás, melyeket adatközpontokban és AI-klaszterekben alkalmaznak.

Az AI-bumm, illetve a fokozatosan begyűrűző, egyre szigorúbbá váló amerikai kereskedelmi embargók hatására a ByteDance az elmúlt egy-két évben hatalmas mennyiségben vásárolta az Nvidia A100 és H100 chipjeit (még a szankciók előtt), majd a kínai piacra szánt A800 és H800 megoldásokat (most már ezek szállítása is tiltott) - nem hivatalos források szerint tavaly erre mintegy kétmilliárd dollárt költött a kínai vállalat.

A ByteDance emellett kínai partnerétől, a Huaweitől is vásárolt, illetve vásárol AI-chipeket, az Ascend 910B teljesítménye ugyanakkor nem éri fel az Nvidia kurrens technológiájához. 

A Broadcommal kötött fejlesztési-gyártási megállapodás a források szerint nem sérti az érvényben lévő amerikai szankciós intézkedéseket.

a címlapról