:

Szerző: Koi Tamás

2024. június 21. 10:39

Hátizsákban is kényelmesen elfér a Starlink új terminálja

A hordozható műholdas internet korábban teljes útópiának számított, mostantól már viszont olyan terminálja is van a Starlinknek, ami egy átlagos méretű hátizsákban is elfér.

Újabb terminállal egészítette ki kínálatát Elon Musk űripari vállalkozása, a SpaceX, melynek Starlink nevű szolgáltatása globálisan immár 75 országban - köztük Magyarországon - érhető el, az infrastruktúra alapját adó műholdas flotta pedig behálózza az egész Földet, pontosabban alacsony Föld körüli pályát (Low Earth Orbit, azaz LEO).

A Starlink Mini terminállal a műholdas internet már szinte a mobilinternethez hasonló mobilitással rendelkezhet, hiszen a Wi-Fi routerrel egybeépített lapos antenna kisebb és könnyebb, mint egy átlagos 15"-es notebook, csekély áramfelvétele pedig lehetővé teszi, hogy akár egy powerbankről is elüzemeljen.

starlink_mini

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A mindössze 259x259x38,5 milliméteres, 1,1 kg tömegű Mini kit mindössze 20-40 wattot fogyaszt, vagyis egy 10000 mAh-s hordozható áramforrásról nagyjából egy órán át képes üzemelni - a töltőkkel és akkucsomagokkal kapcsolatos egyetlen elvárás, hogy támogassák az USB-C PD szabvány szerinti 100 W teljesítményt.

A Starlink mini terminál az Egyesült Államokban 599 dollárba kerül, vagyis 100 dollárral drágább a standard csomagban lévő terminálnál. A hordozható műholdas nethez elő kell fizetni a 30 dolláros Mini Roam szolgáltatásra is, mely összességében 50 GB-os adatkeretet biztosít az ügyfelek számára havonta.

Bár a Starlink Mini ezzel árban nem tudja felvenni a versenyt a mobilnettel, a világ egyes régióiban - így többek között a vidéki Amerikában - nincs más alternatíva a gyors internetelérésre, legfeljebb a geostacionárius pályán keringő távközlési műholdak által biztosított szolgáltatás, mely sebességparamétereit tekintve nem tudja felvenni a versenyt a LEO megoldásokkal.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.