:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. június 20. 09:20

Kiugró fizetésekkel tömi a Meta a dolgozói zsebét

Tízszer több a mediánbér a közösségi óriásnál, mint az Amazonnál, de erre szüksége is van a nagy kéknek, ha a legjobb szakembereket szeretné felszívni a piacról.

A kínált fizetések sok esetben tükrözik egy vállalat rangját, piaci dominanciáját és a foglalkoztatott szakemberek értékét, ennek egyik hatása, hogy a technológiai részvények értékének közelmúltbeli megugrása sok vállalatnál járt fizetésemeléssel. A Stocklytics a hét nagy technológiai cég által kínált fizetések összehasonlításakor szemmel látható különbségekre világított rá, többek közt arra, hogy a Facebook anyavállalat Meta kiemelkedően magas, 379 ezer dolláros medián fizetést kínál, ami tízszerese az Amazon által kínált alkalmazotti bérnek.

A két vállalat közti jelentős fizetésbeli különbség nagy mértékben magával a vállalatok eltérő szerepkörével és a foglalkoztatottak összetételével is magyarázható. A Meta olyan speciális készségeket igénylő élvonalbeli technológiákra összpontosít mint a mesterséges intelligencia, a virtuális valóság és az adatelemzés. Így muszáj magasabb kompenzációs csomagokat kínálnia, hogy vonzóvá váljon és meg is tartsa az említett területek tehetségeit és szakértőit.

A hirdetésekre és fejlett algoritmusokra összpontosító Meta kiemelkedő pénzügyi teljesítményével tűnik ki, ami lehetővé teszi számára, hogy vonzó juttatási csomagokkal tartsa meg alkalmazottait. Ezzel szemben az Amazon munkaerőállománya diverzebb, mivel a raktári dolgozóktól kezdve a szoftvermérnökökig terjednek a pozíciók.

fizetések

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x)

Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x) Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Az Nvidia, a Meta, a Microsoft, az Apple és az Alphabet piaci tőkéje május végére összesítve meghaladta az 1400 milliárd dollárt. A részvények emelkedése gyümölcsöző volt a vállalatok és alkalmazottaik számára is, miután a techcégek többsége emelt a fizetéseken. Az elemzők által felállított listán vezető Meta a nemzeti átlagos mediánbérnél hatszor többet kínál, a közösségi óriást pedig szorosan követi az Alphabet, ami több mint 315 ezer dollárt fizet az alkalmazottaknak.

A harmadik helyen álló, azóta a világ legértésebb cégévé vált Nvidia 300 millió dollárt fizet. A chipgyártó az alkalmazottak elégedettségéhez hozzájáruló olyan lehetőségeket épített be a juttatási csomagokba, mint a korlátlan szabadság, vagy a több mint öt hónap fizetett szülői szabadság. A negyedik és ötödik helyre került Microsoft és Apple esetében 193 770 dollár, illetve 94 118 dollár a mediánérték, ám ennél a két vállalatnál magasabb a vezérigazgatók fizetése, mint a Metánál és az Alphabetnél: az Apple vezérének zsebébe 63,2 millió dollár, míg a Microsoft vezérigazgatójához 48,5 millió dollár jár.

A technológiai óriások kihívásokkal és bőséges juttatásokkal próbálják bevonzani a tehetségeket és a már bizonyított veteránokat, sokszor egy másik óriástárstól, bár a növekedést, rugalmasságot és elismertséget jelentő kisebb vállalkozások helyzete sem rossz ebből a szempontból, ha a csapatuk bővítését fontolják. A Switch on Business tavalyi kutatása szerint az Apple-től távozó szakemberek többsége munkahelyváltás után a Google-höz kerül, de a Metának kiemelkedően nagy sikere van ilyen téren, mivel ez az egyetlen nagy technológiai vállalat, ahol a munkaerő több mint negyede korábban egy rivális technológiai óriásnál dolgozott.

A tehetségek toborzása és megtartása kiemelt tevékenység a Facebookot birtokló cégnél, viszont hozzá kell tenni, hogy a közösségi óriásnál viszonylag kevesen is dolgoznak. A Google-nál csak valamivel alacsonyabb a veteránok aránya (24,15%), de ez lényegesen nagyobb létszámot jelent, 38 316 olyan alkalmazottat. A cég toborzási folyamata köztudottan rendkívül alapos, konkrétan egy teljes munkaerő-felvételi bizottság dolgozik egy jelölt kiválasztásán.

a címlapról