Szerző: Koi Tamás

2024. június 19. 11:06

Tovább ütné a kínai chipgyártókat Amerika

Még erősebben kívánja tartani a harapófogóban a kínai chipgyártókat az Egyesült Államok, mely most újabb, chipgyártó-berendezésekre vonatkozó exporttilalmi korlátozásokat kíván bevezetni szövetségesein keresztül.

Megpróbálja elérni az Egyesült Államok, hogy két szövetségese, Japán és Hollandia további exporttilalmi intézkedéseket vezessenek be Kína irányába azokra a technológiákra és eszközökre, melyek a fejlett chipgyártáshoz nélkülözhetetlenek - írja keddi riportjában a Reuters.

Az USA a fentiek érdekében külkereskedelmi tárgyalódelegációt küldött először Hollandiába, majd Japánba, hogy a három ország között 2023-ban megkötött, a Kínai chipgyártók gyártástechnológiához való hozzáférését korlátozó expottilalmi egyezményt szigorúbb keretek közé vonják.

smic_chip

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az egyezményben foglaltak elsősorban az érintett kínai gyártók körét tekintve bővülnének ki: 2023-ban öt kínai chipgyártóra, köztük a legnagyobbnak számító SMIC-re terjedt ki az embargó, a listát azonban az Egyesült Államok további 11 céggel bővítené.

Amerika emellett azt is szerette volna elérni még áprilisban, hogy a legnagyobb holland beszállítópartner, az ASML a továbbiakban ne végezzen semmilyen karbantartási tevékenységet a kínai chipgyártók részére korábban értékesített fejlett levilágítóberendezéseket illetően.

Ezt a kérést azonban a holland kormány bennfentes információk szerint visszautasította arra hivatkozva, hogy a felek között jelenleg is érvényben lévő szerződések felbontására nincs hatásköre.

a címlapról