:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. június 18. 14:27

Nonprofitként működik tovább a Proton

Az adatvédelmi szolgáltatásairól ismert Proton áttér a nonprofit alapítványi struktúrára.

A korábban elsősorban biztonságos e-mail platformjáról ismert svájci ProtonMail 2022-ben alakította át portfólióját, egyben Protonra változtatta a nevét, ezzel jelezve, hogy túllépett a titkosított e-maileken. Most újabb fontos mérföldkövet jelentett be a szervezet: a későbbiekben nonprofit alapítvány alatt működik tovább a Signal és a Mozilla nyomdokaiba lépve.

A Proton AG fő részvényese az újonnan megalakult Proton Alapítvány, a Proton AG pedig az alapítvány égisze alatt működő, profitorientált társaságként létezik tovább. Andy Yen, a Proton vezérigazgatójának nyilatkozata szerint így a szervezet önfenntartóvá válhat anélkül, hogy adományokra, támogatásokra vagy vállalatokkal való kereskedelmi kapcsolatokra kellene támaszkodnia. A Proton Foundation tagjai közt említhető Sir Tim Berners-Lee is, a HTML, a HTTP és szinte minden, a webbel kapcsolatos technológia feltalálója. A változás az alapvető üzletágak működésére nem lesz hatással a közlemény szerint.

proton

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az eleinte csak biztonságos levelezéssel azonosított Proton idővel szolgáltatások széles skáláját kezdte el kínálni végpontok közötti titkosítással, többek közt VPN-t és jelszómenedzsert, méghozzá Svájcból, ahol az adatvédelmi törvények különösen szigorúak.

A nonprofit struktúrára való átállás rávilágít arra is, hogy komoly kihívást jelent privacy fókuszú termékekre vállalkozást építeni, főleg ahol a külső finanszírozás bevonása után a befektetők megtérülésre számítanak. A Proton a maga részéről mindig is „függetlenként” pozícionálta magát – mind tulajdonosi szemszögből, ahol nincsenek kockázatitőke-befektetők, mind pedig technológiai szempontból, mivel a  nagy nyilvános felhőszolgáltatókat megkerülve saját szervereket és hálózati berendezéseket üzemeltet.

A nonprofit alapítvány alatt működő profitorientált vállalkozással sikerülhet megőrizni a magáncégek által kínált előnyöket is a privacy-központú elveket védve, köztük a részvényopciókat, és a tőzsdére lépés lehetőségét is akár a távoli jövőben.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.