:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. június 18. 14:27

Nonprofitként működik tovább a Proton

Az adatvédelmi szolgáltatásairól ismert Proton áttér a nonprofit alapítványi struktúrára.

A korábban elsősorban biztonságos e-mail platformjáról ismert svájci ProtonMail 2022-ben alakította át portfólióját, egyben Protonra változtatta a nevét, ezzel jelezve, hogy túllépett a titkosított e-maileken. Most újabb fontos mérföldkövet jelentett be a szervezet: a későbbiekben nonprofit alapítvány alatt működik tovább a Signal és a Mozilla nyomdokaiba lépve.

A Proton AG fő részvényese az újonnan megalakult Proton Alapítvány, a Proton AG pedig az alapítvány égisze alatt működő, profitorientált társaságként létezik tovább. Andy Yen, a Proton vezérigazgatójának nyilatkozata szerint így a szervezet önfenntartóvá válhat anélkül, hogy adományokra, támogatásokra vagy vállalatokkal való kereskedelmi kapcsolatokra kellene támaszkodnia. A Proton Foundation tagjai közt említhető Sir Tim Berners-Lee is, a HTML, a HTTP és szinte minden, a webbel kapcsolatos technológia feltalálója. A változás az alapvető üzletágak működésére nem lesz hatással a közlemény szerint.

proton

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x)

Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x) Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Az eleinte csak biztonságos levelezéssel azonosított Proton idővel szolgáltatások széles skáláját kezdte el kínálni végpontok közötti titkosítással, többek közt VPN-t és jelszómenedzsert, méghozzá Svájcból, ahol az adatvédelmi törvények különösen szigorúak.

A nonprofit struktúrára való átállás rávilágít arra is, hogy komoly kihívást jelent privacy fókuszú termékekre vállalkozást építeni, főleg ahol a külső finanszírozás bevonása után a befektetők megtérülésre számítanak. A Proton a maga részéről mindig is „függetlenként” pozícionálta magát – mind tulajdonosi szemszögből, ahol nincsenek kockázatitőke-befektetők, mind pedig technológiai szempontból, mivel a  nagy nyilvános felhőszolgáltatókat megkerülve saját szervereket és hálózati berendezéseket üzemeltet.

A nonprofit alapítvány alatt működő profitorientált vállalkozással sikerülhet megőrizni a magáncégek által kínált előnyöket is a privacy-központú elveket védve, köztük a részvényopciókat, és a tőzsdére lépés lehetőségét is akár a távoli jövőben.

a címlapról