:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. június 18. 10:21

Sokan ragaszkodnak elavult SQL Server verziókhoz

A telepített SQL Server verziók ötöde olyan kiadás, amit már nem támogat a Microsoft, ráadásul közeleg egy újabb fontos határidő.

Az IT asset managementtel foglalkozó Lansweeper figyelmeztetést adott ki a vállalati rendszergazdák számára, miután egy elhanyagoltabb problémával kapcsolatban végzett felmérést. A szolgáltató több mint egymillió SQL adatbáziskezelőt futtató szervert vizsgált meg, és úgy találta, hogy a 19,8 százalékuk egy már a Microsoft által nem támogatott verziót használ - osztotta meg a The Register.

A vizsgált vállalkozások 12 százaléka használ SQL Server 2014-et, amelynek kiterjesztett támogatási időszaka hamarosan, egészen pontosan 9-én véget ér, tehát a jelenlegi helyzetből kiindulva az elavult verziók aktív használatának aránya jövő hónap elejére már 30 százalék felé kúszhat. Az ügyfelek fizetős konstrukcióban még három évig kaphatnak biztonsági frissítéseket a határidő után a kiterjesztett támogatási időszak alatt.

sql2

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Míg a Microsoft azzal van elfoglalva, hogy minél több felhasználót vegyen rá a Windows 10-ről Windows 11-re való átállásra, az adminisztrátorok hasonló, de kevesebb publicitást kapó problémával néznek szembe. Az IT szakemberek jellemzően tisztában vannak az elavult szoftverek jelentette kockázatokkal, főleg ha az üzlet szempontjából kritikus folyamatokról van szó, de a vezetőséget nem mindig egyszerű meggyőzni arról, hogy biztosítson forrást a szükséges frissítésekre.

A Lansweeper stratégiai igazgatója, Roel Decneut szerint a jelenlegi helyzet kialakulásához hozzájárulhatott az egyes adatbáziszoftver-verziók visszafelé kompatibilitásának nehézségei. Az átállást többnyire nem az adatbázisok migrálása, hanem a rájuk épülő és hozzájuk kapcsolódó egyedi alkalmazások frissítése nehezíti meg. Az adminisztrátorok tudása is közrejátszhat: megeshet, hogy az adminok nem ismerik elég mélyen az új verziókat, így a cég továbbra is régebbi kiadást használ.

Az SQL Server 2019-es verzióját használók aránya 44 százalék, míg a 2017-es kiadás a vizsgált szerverek 13,5 százalékán, a 2016-os verzió pedig kevesebb mint 10 százalékon fut. A A tortából 12 százalékot kiharapó SQL Server 2014 után 12 az SQL Server 2012 következik 9 százalékkal, az SQL Server 2008 már csak alig 8 százalékot ér el. A legutóbbi, 2022-es kiadásra pedig eddig mindössze 0,34 százalék frissített.

A frissítés halogatásával a fejlesztők és üzemeltetők nemcsak a későbbi verziókban javított hibajavításokról maradnak le, de az új funkciókhoz sem férnek hozzá – hívja fel a figyelmet a Lansweeper.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.