:

Szerző: Koi Tamás

2024. június 17. 11:38

Sok házit kaphat nyárra a Meta és az Apple az EU-tól

A márciustól kötelező érvénnyel alkalmazandó Digital Markets Act első, valódi próbatételei lehetnek azok a tavasszal indult eljárások, melyeket az EU a Meta, a Google és az Apple potenciális jogsértései miatt kezdeményezett. A Meta és az Apple esetében már a nyári szünet előtt megszülethet az előzetes eredmény.

Többek között a nagy technológiai óriások hatékonyabb szabályozásának ígéretével jött létre többéves jogalkotói procedúrát követően az Európai Unió digitális piacokat szabályozó jogszabályi kerete, a Digital Markets Act (DMA), melynek egyik kimondott célja az volt, hogy az eljárás alá vont cégeket - amennyiben nem vállalnak önkéntes kötelezettségeket - a korábbiaknál gyorsabban a helyes irányba lehessen terelni akár kötelezettségek vagy bírság kiszabásával.

Gyorsan jött vizsgálat


A március 7-től kötelezően alkalmazandó DMA-ban foglaltak alapján az Európai Bizottság nem egészen három héttel a végső határidőt követően megindította első eljárásait a nagy technológiai multik közül három céggel, a Meta-val, a Google-lel és az Apple-lel szemben, melyet a szakma és a szabályozói politika egyaránt a DMA első, presztízsértéket képviselő próbatételének tekint.

A Reuters forrásai szerint a Bizottság az Apple és a Meta esetét prioritásként kezeli, ezért ezekben az ügyekben várhatóan még az augusztusi nyári szünet előtt megszületik majd határozathozatalt megelőző előzetes álláspont, melyre az eljárás alá vontaknak határidőre válaszolniuk kell akár részletes indoklással, akár a Bizottság által potenciálisan jogsértőnek ítélt tevékenység beszüntetésével.

vestager
margrethe vestager versenypolitikáért felelős biztos (fotó: európai Bizottság)

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az EU a Meta-t a tavaly novemberben bevezetett, havi előfizetéses "szolgáltatása" miatt vizsgálja, mivel felmerült, hogy a cég által kínált bináris választási mód nem nyújt valódi lehetőséget azoknak a felhasználóknak, akik nem kívánják, hogy a Meta az internetes tevékenységüket nyomon kövesse.

Ezt a modellt november óta számos támadás érte már mind jogvédők mind fogyasztóvédők részéről, a Meta pedig éppen múlt héten jelentette be, hogy a bírálatokra válaszul hirdetésmentes Facebookért és Instagramért fizetendő havi díjat 5,99 euróra csökkenti.

Búcsúajándék


Az Apple esetében pedig a fejlesztők számára irányadó szerződési feltételek minősülhetnek potenciálisan jogsértőnek, mivel azok nem teszik lehetővé az alkalmazásokban bármiért fizető vagy az alkalmazásokat vásárló felhasználók számára az ingyenes (jutalékmentes) alternatív fizetési lehetőséget biztosítását.

A források szerint ez utóbbi ügy kapcsán az Apple-re szinte biztosan bírság várhat majd, mely a novemberben hivatalából távozó, a DMA létrehozásában aktív szerepet játszó bizottsági alelnök, Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos egyfajta "búcsúajándéka" lehet az Apple számára.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.