:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. június 14. 12:02

Visszavonulót fúj a Microsoft a problémás AI-funkciónak

Módosítja a sokat vitatott, képernyőmentéseket készítő Recall funkció bevezetési ütemtervét a Microsoft, miután belátta, hogy időre van még szüksége a biztonsági fejlesztések teszteléséhez.

A Microsoft pár hete jelentette be a Windows 11 Recall nevű funkcióját, ami azon fejlesztések sorát bővíti, melyekkel a cég hardverfrissítésre próbálja ösztönözni a felhasználókat a fejlett AI-képességek ígéretével. Az adatvédelmi szakértők körében hamar negatív visszhangot kapott Recall öt másodpercenként készít automatikusan képernyőmentést a felhasználó kijelzőjéről annak érdekében, hogy később lekérdezéseket futtathasson a korábbi aktivitásával kapcsolatban, és így a cég szerint „könnyebben visszakereshessen tartalmakat” képeket, szövegeket, annak leírásával, hogy mit keres. Ez viszont azt is jelenti, hogy a funkció kereshet a felhasználók múltbeli tevékenységei között, beleértve a fájljaikat, fényképeiket, e-mailjeit és böngészési előzményeit.

Az eddig előzetes verzióban elérhető Recall a kiberbiztonsági szakértők és a szabályozók aggodalmát hamar felkeltette annak ellenére, hogy a Microsoft szerint a titkosított pillanatképeket a funkció lokálisan tárolja és elemzi, így azok nem továbbítódnak a felhőbe. Ennek eredményeként a Microsoft visszavonja a funkció elérhetőségét, napokkal azelőtt, hogy szélesebb felhasználói kör számára is elérhetővé tette volna.

A legfrissebb fejleményt a napokban osztotta meg a vállalat, miszerint a jövő héten, június 18-án megjelenő első Copilot+ PC-ken még nem lehet használni a Recallt. A vállalat a továbbiakban a Windows Insider program keretén belül  szeretné tesztelni a funkció előzetes kiadását, hogy a később opcionálisan elérhető szolgáltatáshoz további biztonsági fejlesztéseket adhasson hozzá.

Eleinte tehát a Recall még nem lesz elérhető a Copilot+ PC-kkel rendelkező vásárlóknak, végig kell mennie a nyilvános tesztelési folyamaton a Windows Insider programon belül a kiadás előtt, ahogy a többi Windows-szolgáltatásnak is.

recall

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A Recallt múlt hónapban mutatták be a hamarosan piacra kerülő Copilot+ PC-kkel járó újításként, az elmúlt három hétben viszont már több alkalommal is módosításokat kellett eszközölni a működésében. Ugyan a Recall használata opcionális, és a felhasználók kiválaszthatják, hogy milyen jellegű pillanatfelvételek készítésére adnak engedélyt – az már erősen vitatható pont volt, hogy ugyan kikapcsolható, a Recall mégis alapértelmezetten aktivált funkció volt. Többek közt ezen állított a Microsoft, hogy az alapértelmezett beállítás a kikapcsolt állapot legyen.

Emellett a cég elmondása szerint további biztonsági intézkedéseket eszközöl, hogy nehezebbé tegye az illetéktelen felek számára a felhasználó korábbi tevékenységeinek visszanézését. Kötelezővé válik a Windows Hello regisztráció a Recall engedélyezéséhez, és külön hitelesítéssel (PIN, biometrikus azonosító) lesz csak lehetséges az idővonal megtekintése és a Recallban való keresés. Ezenkívül titkosítottá válik a keresési index adatbázisa.

A Recall kiadásának elhalasztása egybeesik egy másik fontos eseménnyel, méghozzá azzal, hogy a cég alelnöke, Brad Smith az amerikai képviselőház belbiztonsági bizottsága előtt tett vallomást a Microsoft közelmúltbeli biztonsági incidenseivel kapcsolatban. Smith elmondása szerint a későbbiekben a Secure Future Initiative (SFI) részeként a biztonságot fontosabb prioritásként kezelik majd a mesterséges intelligencia funkciók kiadásánál, ami érinti a munkavállalókat is olyan értelemben, hogy a vezetők éves bónuszát és kompenzációs csomagját a biztonsági célkitűzések teljesítéséhez köti majd.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.