:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. június 14. 10:28

Kagylómobillal erősít a Honor

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.

A Honor csütörtökön bemutatta első flip, azaz kagylóhéjjal összehajtható mobilját, amivel a kínai gyártó tovább erősítené pozícióját olyan versenytársakkal szemben, mint a Samsung. Ugyan az IDC piackutató szerint 2024 első negyedévében a Honor volt a kínai mobilpiac legnagyobb szereplője részesedés alapján, a cégnek eddig nem volt hasonló terméke. Az amerikai szankciók miatt a Huawei szárnya alól kivált márka 2020 óta agresszív növekedési stratégiát folytat, azóta számos csúcskategóriás készüléket dobott piacra, amelyek nehezebbé tették a helyzetet az Apple és a Samsung számára a globális piacon.

A Honor Magic V Flipet egyelőre csak Kínában kezdik el értékesíteni, de a cég sok esetben terjeszti ki eszközeinek elérhetőségét idővel a nemzetközi piacokra. A kínálatban már van egy foldable készülék, a Magic V2, de az új Magic V Flip az első függőlegesen összecsukható, tehát kagyló kialakítású modellje a márkának.

Mivel már mindkét típusú foldable mobil megtalálható a kínálatában, a Honor erősebb lábon állhat a piacon az Oppo, a Vivo és a Samsung hasonló készülékeivel szemben. Május végén arról írtunk: a hajlítható kijelzős okostelefonok szegmensében most csökkent először a legmeghatározóbb szereplőnek tekintett Samsung Electronics részesedése. Az új piacvezető nem kevésbé meglepő módon az a Huawei lett, melynek első hajlítható kijelzős okostelefonja, a Mate X éppen a 2019-ben életbe lépett amerikai embargók miatt nem hódíthatta meg a világot.

honor_clam

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A Counterpoint Research piacfelmérése alapján az idei első negyedévben a hajlítható kijelzős okostelefonok globális eladása éves szinten csaknem a felével nőtt, ami hat egymást követő negyedév legnagyobb növekedési rátájának számít. Ráadásul a növekedés ezúttal jelentős mértékben a kínai gyártók, illetve a kínai piac olykor egészen extrém mértékű erősödésének köszönhető, közülük is kiemelkedő a nagy visszatérő Huawei teljesítménye, mely 257%-kal tudta növelni eladásait - jelentős részben a honi piacon.

Ezzel a kínai gyártó a teljes piac 35%-át tudhatta magáénak az év első negyedévében, míg a Samsung piacrésze a tavalyi 58%-ról 23%-ra esett vissza. Szintén őrült ütemben erősödött a HONOR és a Motorola, előbbi 460%-kal, utóbbi 1473%-kal tudta növelni a foldable készülékek forgalmát az év első három hónapjában (előbbi a Magic V2-nek, utóbbi a Razr 40-nek köszönheti a sikereket).

Ezt tudja a kagylómobil


Ami a specifikációkat illeti, egy korrekt hardverről van szó a Honor Magic V Flip esetében. A legszembetűnőbb a 4 hüvelykes LTPO OLED fedőképernyő, ami 1092 x 1200 pixeles felbontással (405 ppi), 120 Hz-es adaptív frissítési frekvenciával, akár 1600 nits maximális fényerővel rendelkezik. A külső képernyőt a cég eddig főleg azzal promózta, hogy egyszerre több alkalmazást is lehet rajta kezelni majd úgy, hogy magát a készüléket ki sem kell nyitni. A főkijelző egy 6,8 hüvelykes LTPO OLED kijelző FHD+ felbontással, 21:9-es képaránnyal és 120 Hz-es adaptív frissítési frekvenciával, 3000 nites csúcsfényerővel büszkélkedhet. Belül Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 chipkészlettel, legfeljebb 16GB RAM-mal és 1TB tárolóval kapható, a belépő modell mindössze 12GB RAM-mal és 256GB tárolóval rendelkezik. 

A kínai márka természetesen nem hagyta ki az AI-t sem, ami manapság inkább már alapelvárásnak tekinthető az újabb és újabb modellek és funkciók bejelentése közepette. A Honor említést tett a mobil AI-funkcióiról, köztük a Honor AI Portrait Engine nevű fejlesztésről, amely automatikusan képes javítani az elmosódott háttereket a felvételeken. Ha már kamerázás: a Magic V Flip egy 50 megapixeles főkamerát kínál Sony IMX906 érzékelővel (1/1.56” méret és f/1.9 rekeszérték), optikai képstabilizátorral és egy 12 megapixeles ultraszéles modullal, amely makroobjektívként is használható. Van egy 50MP-es előlapi kamera is, amely IMX816 érzékelőt használ és autofókuszra is képes. 

Szoftver terén az Android 14-en alapuló MagicOS 8.0-t kapta a modell, az akkumulátor pedig egy 4800 mAh-s telep, ami támogatja a 66 W-os gyorstöltést. Ami az árakat illeti, a 12/256 GB-os változat ára 4 999 kínai jüantól indul, ami átszámítva nettó 255 ezer forintot jelent. A csúcskategóriás 16 GB RAM és 1 TB tárhellyel ellátott modell ára már 5 999 kínai jüan, azaz körülbelül nettó 307 ezer forintot valószínűsít. A gyártó egyelőre viszont nem erősítette meg, hogy a Magic V Flip egyáltalán és mikor lehet kapható a kínai piacon kívül.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.