:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. június 13. 14:33

Sosem tolt még ennyi pénzt az USA chipgyártásba

Az Amerikai Egyesült Államok többet költ félvezetőgyártásra 2024-ben, mint az előző 27 évben összesen.

Joe Biden amerikai elnök 2022-ben írta alá az amerikai félvezetőipari beruházásokat ösztönző, "Chips and science act" nevű jogszabályt, mely összesen 280 milliárd dollárnyi állami dotációt nyújthat az iparágban befektetni kívánó helyi és külföldi vállalatok számára.

Azóta a kormányzat történelmi ütemben pumpál pénzt a chipgyártás fellendítésére: az Egyesült Államok Népszámlálási Irodája által közzétett friss jelentés alapján az amerikai kormány csak 2024-ben annyi finanszírozást fog biztosítani az ágazatnak, mint összesen az azt megelőző 27 évben.

Martin Chorzempa, a Peterson Institute főmunkatársa által közzétett grafikon jól szemlélteti az elképesztő növekedést, ami az építkezésekre fordított tényleges kiadásokat mutatja, nem pusztán a költségvetésben szereplő számokat.

spending

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az Intel, a Samsung és a Micron vállalatok dollármilliárdokat kaptak új gyártóüzemek építésére az Egyesült Államokban, de a kiugró költségek ellenére az építkezések nagy része a vártnál lassabban zajlik a szabályozások jelentette akadályok miatt, a Samsung, a TSMC és az Intel új létesítményei akár egy év vagy annál nagyobb késéssel állhatnak működésbe. Az Intel az ohiói fabje például legkorábban 2027-ben vagy 2028-ban kezdheti meg a termelést.

A Semiconductor Industry Association nemrégiben készült tanulmánya szerint az Egyesült Államok hazai chipgyártó kapacitása 2032-ig háromszorozódhat, várhatóan még ugyanebben az évben a világ élvonalbeli (10 nm alatt) chipjeinek 30%-át fogja előállítani, szemben a 2022-es nulla százalékkal. Gina Raimondo, az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere februárban még 20%-ról beszélt, amit a friss előrejelzések szerint messze sikerülhet majd túlteljesíteni.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.