:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. június 13. 11:00

Estek a VMWare bevételei a Broadcom alatt

A Broadcom tulajdonjogának első negyedévében jelentősen esett a VMWare bevétele, de vannak biztató jelek is.

A Broadcom tavaly november végén zárta sikerrel a VMware akvizícióját azután, hogy a 69 milliárd dolláros üzletre a kínai versenyhatóságok is rábólintottak. Az évtized egyik legnagyobb IT iparági akvizíciójának végére hosszú hónapokig tartó huza-vonát követően került pont, amivel az amerikai chipgyártó jelentős mértékben kiterjesztheti szoftveres megoldásokból álló portfólióját elsősorban a virtualizációs megoldások szegmensében, ahol a VMware tradicionálisan erős pozíciókkal rendelkezik.

A cég a napokban tette közzé az akvizíció utáni korszak első negyedéves eredményeit, melyek azt mutatják, hogy a VMWare 2024. második negyedéves bevétele 600 millió dollárral csökkent 2,7 milliárd dollárra az előző év azonos időszakához képest, hiába sikerült óriási költségcsökkentést végrehajtani.

broadcom

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x)

Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x) Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Hock Tan, a Broadcom vezérigazgatója szerint a vállalat eddig jó úton jár afelé, hogy az összes VMware-terméket előfizetéses licencelési modellre állítsa át, amit alátámaszt a tény, hogy a 10 000 legnagyobb VMware-ügyfél közül 3000 már több évre szóló szerződést írt alá előre. A vezérigazgató lelkesedéssel fogadta a VMware növekvő évesített foglalási értékét (ez a hosszútávú szerződések iránti elkötelezettség mutatója), amely az előző negyedévi 1,2 milliárd dollárról ezúttal 1,9 milliárd dollárra emelkedett.

Egy-egy multicég akvizíciója után az új tulajdonos általában azonnal igyekszik optimalizálni a cégműködést, különösen azokat a területeket illetően, ahol egy összefonódás esetében átfedések adódhatnak. Miután a VMware a Broadcom kezébe került a tavalyi év végén, már tudni lehetett, hogy első körben több mint ezer főt érintő elbocsátás várható, és a cégre strukturális átalakítás is vár. A szoftvervállalatot négy divízióra bontva (VMware Cloud Foundation, Tanzu, Software-Defined Edge, Application Networking and Security) integrálták a Broadcom-divíziók közé. A második negyedévre a költségek a VMware-nél jóval csökkentek – az előző negyedéves 2,3 milliárd dollárról 1,6 milliárd dollárra.

A befektetőkkel megosztott információk szerint a Broadcom az aktuális negyedévre vonatkozóan 1,4 milliárd dolláros negyedéves költséget céloz meg, amit folyamatosan csökkentene a következő negyedévekben. A költségcsökkentési intézkedésekkel nagy eséllyel újabb elbocsátások járnak majd. Mivel a VMware-nek alacsonyabb költségei és magasabb bevételei várhatók, a vezető a Broadcom szoftver üzletágában is magasabb haszonkulcsot jósol.

a címlapról