:

Szerző: Koi Tamás

2024. június 12. 12:17

A nemzetközi premierrel új csúcson a Vision Pro ára

Négy hónappal az amerikai premiert követően a nemzetközi prondon is ringbe száll az Apple Vision Pro headsete, melyért a jelen állás szerint Kínában rekord összeget kell majd fizetni.

A WWDC-n az Apple újabb konkrétumokat jelentett be a cég első AR/VR headsetjének, a Vision Pro-nak a nemzetközi premierjét illetően. Az Egyesült Államokban nagyjából négy hónapja kapható headset a hónap végén debütálhat először három ázsiai piacon, Kínában, Japánban és Szingapúrban, majd júliusban négy európai országban és Kanadában.

Mind közül a kínai premier lehet a legnagyobb jelentőségű mind az Apple, mind a helyi piaci szereplők, platformtulajdonosok számára, hiszen Kína a cupertinói cég második legnagyobb felvevőpiaca az Egyesült Államok után, másfelől pedig az országban működő, az online tartalmak felett szigorú kontrollal bíró cenzúra pontos kereteket szab az efféle eszközökön keresztül hozzáférhető szolgáltatások és funkciók számára.

vision_pro_3

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Mindenekelőtt azonban az látszik, hogy az Egyesült Államokhoz hasonlóan az Apple Kínában is alaposan megkéri a Vision Pro árát, sőt, az ázsiai országban a headsetért 30 ezer jüant kell fizetni, ami napi árfolyamon számolva 4190 dollárnak felel meg, azaz majdnem hétszáz dollárral több az amerikai kiskereskedelmi árnál.

A fenti árazást minden részben az élénk kereslettel magyarázható, mely az USA-val szemben Kínában olyannyira jellemző, hogy a magánimport útján beszerzett Vision Pro headsetek a nagyobb kínai piactereken a hivatalos amerikai beszerzési ár akár kétszereséért kelnek el.

Az állami szintű cenzúrának köszönhetően ráadásul az Apple - az iPhone-okhoz és más hardverekhez hasonlóan - egyedi szoftverkörnyezetet kell biztosítson a Vision Pro-nak Kínában, így az olyan népszerű húzóappok mind hiányoznak a repertoárból, mint a Disney+ vagy az Amazon Prime Video, melyek szerepét helyi platformok veszik át (Tencent Video, Douyin stb).

A Vision Pro július közepétől két EU-s tagországban, Franciaországban és Németországban is megjelenik majd, egyelőre ismeretlen fogyasztói áron - utóbbit követően várhatóan megnyílik a lehetőség a headset egyszerűbb magyarországi forgalmazása iránt is.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.