Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. június 11. 10:30

Az Apple is fejest ugrik az AI-ba, csak máshogy hívja

A cupertinóiak bejelentették a mindhárom operációs rendszert érintő Apple Intelligence funkciócsomagot, ami a cég combosabb hardverein lesz használható - a fejlesztések egy része a magyar felhasználók számára azonban nem lesz releváns.

Várható volt, hogy az Apple az idei WWDC fejlesztői konferenciájának középpontjában a mesterséges intelligencia (AI) áll majd, főleg azután, hogy a versenytársak az elmúlt évben rohamtempóban jelentették be a különféle AI-funkciókat, de az almás cég egyelőre mélyen hallgatott saját stratégiájáról. A hétfői keynote alkalmából a cupertinóiak hivatalosan is bejelentették az Apple Intelligence nevű funkciócsomagot, ami az iOS 18, iPadOS 18 és macOS Sequoia rendszerekhez hoz különféle AI-fejlesztéseket. Képességüket tekintve semmi olyanról nincs szó, amit versenytársak szolgáltatásaiban már ne láttunk volna: az AI asszisztensként a produktivitás növelésének szolgálatába áll, képes összefoglalókat készíteni e-mailek tartalmáról, képeket és hangulatjeleket generál, valamint felokosítja a Siri hangasszisztenst.

A tavalyi WWDC-n az Apple feltűnően kerülte az „AI” kifejezés használatát, helyette a „gépi tanulást” említette, idén pedig új úton kerülte meg a rövidítést: helyette megalkotta az „Apple Intelligence” kifejezést átfogó márkafogalomként, amely a gépi tanulás, az LLM és a képgeneráló technológiák széles csoportjára utal. Tim Cook vezérigazgató a keynote során elmondta, hogy a vállalat évek óta alkalmazza a gépi tanulás előnyeit, de a nagy nyelvi modellek (LLM) bevezetése további lehetőségeket kínál az Apple-termékek képességeinek kiterjesztésére, miközben a cég megközelítésében fontos szerepet kap a személyre szabottság és a magánélet védelme.

ai_intelligence

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Mivel a legtöbb nagy nyelvi modell távol, felhőben fut, egyes felhasználók nem szívesen osztanak meg személyazonosításra alkalmas és/vagy privát adatokat az AI-cégekkel. Az Apple hangsúlyozta, hogy a termékeibe integrált AI-rendszer egy új "Private Cloud Compute" megközelítésen alapul, így a számítások helyben az eszközön, egészen pontosan a chipekbe épített neurális gyorsítókon, és a felhőben való feldolgozás kombinációjával futnak.

A cég állítása szerint egyes mesterséges intelligencia-szolgáltatások esetében az eszközön való feldolgozás azt jelenti, hogy a személyes adatok továbbítása vagy feldolgozása nem adatközpontokban történik. A generatív mesterséges intelligencia modellek közül "sok" teljes egészében A17+ vagy M-sorozatú chipekkel működő eszközön futhat, így elkerülhető a személyes adatok távoli szerverre küldésének kockázata. Az összetettebb kérésekhez, amelyek nem futtathatók helyben egy zsebméretű LLM-en, az Apple csak a releváns adatokat küldi el a szervereknek anélkül, hogy megőrizné azokat, és nem kínál átfogó hozzáférést az eszköz által elérhető összes kontextuális információhoz.

Az Apple Intelligence esernyője alá eső funkciók nagy része megköveteli az iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max, M1 vagy újabb iPad, illetve M1 vagy újabb Mac számítógépeket, a sima iPhone 15 alapmodell nem elégséges.

Magyarul azért még nem tud


Az Apple Intelligence integrációja az alkalmazástól függően hoz új képességeket, de a cég leginkább egyfajta személyes intelligenciaként írta le, amely a rólunk tárolt információ alapján releváns találatokat tud feldobni a különféle rendszerek és appok alatt. 

A Mail levelezőben például lehetővé teszi a hosszú e-mailek egy koppintással történő összefoglalását, miközben a Telefon alkalmazásban a felhasználók leiratot készíthetnek a beszélgetésekről, majd AI által generált összefoglalót kaphatnak az elmondottakról. Egy új Fókusz mód is érkezik, ami csak azokat az értesítéseket jeleníti meg, amelyek azonnali figyelmet igényelhetnek.

A Fotók alkalmazás okosabb keresőt kap, amivel a videók egy-egy pillanatára is lehet keresni, vagy meg lehet kérni az AI-t, hogy készítsen az általunk kiválasztott fotókból kisfilmet, esetleg a felvételeken látható zavaró tárgyakat, embereket, részleteket automatikusan tüntessel el egyfajta "varázsradírként".

Debütál az Image Playground nevű AI-alapú képgenerátor, amely szöveges promptok alapján generál képeket, három választható stílusban: animáció, illusztráció vagy vázlat. Az Image Playground olyan alkalmazásokba lesz integrálva, mint a Messages, de önálló alkalmazásként is elérhető. Ha az Messages alkalmazásban használják, az aktuális beszélgetéshez kapcsolódó fogalmakat javasol, a képalkotás relevánsabbá tétele érdekében.

Az új AI-képességeket főleg a sokat fejlődött Sirivel lehetne kihasználni, ami viszont továbbra sem ismeri a magyart, így arra nem számíthatunk, hogy magyarul fog nekünk olvasni, érteni és összegezni, így a funkciók nagy része a hazai felhasználók számára nem lesz releváns. Azonban ha más támogatott nyelven használják, képes nem csak hang alapon, hanem szöveggel való kommunikációra, értelmezi a kijelzőn látott dolgokat, az egész pedig jellemzően az eszközön működik.

OpenApple Intelligence


A keynote vége felé az Apple megerősítette az OpenAI-jal való együttműködését, melynek eredményeként a ChatGPT integrálódik az iOS-be. A cég felhasználói ingyenes hozzáférést kapnak a ChatGPT-hez anélkül, hogy fiókot kellene létrehozniuk, emellett a komplexebb lekérdezések esetén a Siri megkérdezi a felhasználókat, hogy szeretnének-e választ kapni a ChatGPT-től, vagy megelégszenek az Apple rendszerével.

A cupertinóiak állítása szerint „a jövőben más AI-modellek támogatásával” is kiegészítik a chatbot-integrációt, és mivel korábban már lehetett hallani a Google és az Apple közötti tárgyalásokról is, ezért van rá esély, hogy idővel érkezhet a Gemini AI-támogatás.

Az Apple Intelligence szolgáltatások még az év során széles körben elérhetővé válnak az őszi szoftverfrissítésekkel, a fejlesztők pedig nyáron kezdhetnek el ismerkedni a béta verzióval.

a címlapról