:

Szerző: Koi Tamás

2024. június 10. 12:38

A VoLTE és VoNR után ideje megbarátkozni az IVAS-sal

A hanghívás - legfőképpen a mobil hanghívás - az újabb generációs hálózati technológiáknak köszönhetően az elmúlt évtizedekben sokat fejlődött, legfőképpen a hangminőséget tekintve. A VoLTE és a VoNR után a következő nagy dobás az IVAS lehet.

Hétfőn sikeresen lezajlott az első, mobilhálózaton keresztüli 3D-s hanghívás Finnországban, ahol az ország legnagyobb technológiai multija, a Nokia elsőként demózva az IVAS (Immersive Voice and Audio Services) technológiában rejlő lehetőségeket a hangtovábbításban.

A cég szerint az 5G Advanced szabványba integrált új technológia bevetése a legnagyobb előrelépés lehet a mobilos hangalapú kommunikáció megjelenése óta, mivel a korábbi, monofónikus rendszerekkel ellentétben képes a beszélgetőpartnereket a térben pozícionálni, ami leginkább konferenciahívások esetében válhat a résztvevők hasznára - állítják a szabványalkotók.

ivas_phone

A mobilhívás minőség a GSM-korszak kezdete óta sokat javult, legfőképpen a csomagkapcsolt technológiák (Voice ove LTE, illetve annak 5G-s testvére, a Voice over NR) megjelenésének köszönhetően, a beszéd 3D-s továbbítását illetően azonban ez lehet az első, globálisan elfogadott és elterjedt szabvány.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az első IVAS-alapú hanghívást a Nokia elnök-vezérigazgatója, Pekka Lundmark indította, aki Stefan Lindstörmöt, Finnország digitalizációért és új technológiáért felelős nagykövetét hívta fel. A hívás történelmi jelentőségét valamelyest emelheti, hogy Lundmark ott volt az első GSM-hívás lebonyolításánál is 1991 július elsején.

A Nokia szerepvállalása a technológia bemutatója kapcsán nem véletlen: a finn multi a 3GPP IVAS kodek fejlesztése során meghatározó szerepet játszott, jóllehet a szabványt értelemszerűen nem egyedül, hanem 13 másik céggel együtt hozta tető alá.

Az első térhatású hanghívás kereskedelmi 5G-s hálózaton keresztül zajlott, igaz nem az IVAS technológiával, hanem egy azt szimuláló saját Nokia megoldással, melyet Immersive Voice rendszernek hívnak a finnek. 

A hívásoknál alkalmazott térhatású hang továbbításához nem csak a hálózatot, hanem a készülékeket is fel kell készíteni, ez azonban a szakemberek szerint abból a szempontból kevésbé jelent problémát, hogy a mai okostelefonok jelentős része már minimum két mikrofonnal rendelkezik, melyet a térhatású hang leképzéséhez lehet használni.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.