:

Szerző: Koi Tamás

2024. június 10. 11:15

Megvétózhatja az EU a PPF többmilliárd eurós üzletét

Kiderült, miért nem zárulhatott le eddig a PPF és az arab Emirates Telecommunication Group közt tavaly augusztusban létrejött, tulajdonszerzéssel is járó stratégiai megállapodás.

Homokszem került a gépezetbe az Emirates Telecommunication Group és a cseh PPF Csoport között tavaly augusztusban kötött stratégiai együttműködés végrehajtását illetően, mely akár meg is hiúsíthatja a folyamat lezárását.

A Financial Times hétvégi tudósítása szerint az Európai Bizottság arra készül, hogy átfogó vizsgálatot indítson annak kiderítésére, hogy az abu-dzabi székhelyű, szolgáltatásait a régióban Etisalat (e&) márkanéven értékesítő távközlési multi részesült-e bármilyen állami támogatásban azért, hogy megszerezhesse a PPF Csoporthoz tartozó távközlési érdekeltségek irányítását a bolgár, a szerb, a szlovák és a magyar piacokon.

Mint arról korábban beszámoltunk, a felek közt kötött megállapodás részeként az e& összesen 2,15 milliárd eurót fizet a PPF Telecom Group érintett bolgár, szerb és magyar piacon működő érdekeltségeiben képviselt 50%-os tulajdonrészéért plusz 1 db részvényért, ezen felül az ügylet lezárását követő három évben összesen legfeljebb 350 millió eurós bónusz kifizetése lehet esedékes, ha bizonyos üzleti célkitűzések teljesülnek.

ppfgate

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A felek eredetileg a helyi hatóságok jóváhagyását követően a 2024-es év első negyedévének vége előtt zárták volna a vegyesvállalat létrehozását eredményező tranzakciót, és bár a nemzeti versenyhatóságok részéről minden érintett piacon megszületett a hozzájárulás, az Európai Bizottság vizsgálata most mégis megállíthatja a folyamatot.

Hogy csak ideiglenesen vagy véglegesen az alapvetően a vizsgálat eredményétől függ. A Financial Times forrásai szerint az egyik legfőbb kérdés, hogy egy potenciális állami támogatás hozzásegítheti-e az arab multit ahhoz, hogy a régióban működő versenytársakat komolyabban megszorongassa.

Az Etisalat szempontjából a PPF-fel kötött üzlet nyélbe ütése a vállalatcsoport európai jelenlétének egyik fontos mérföldköve lehet azután, hogy a vállalat jelentős tulajdonrészt szerzett már magának a brit Vodafone Csoportban. Egyelőre azonban nem egyértelmű, hogy az európai távközlési szektor számára milyen kihívásokkal járhat az arab tőke megjelenése, mely szakértők szerint a lakossági szegmens helyett legfőképpen az üzleti szektor számára kínált új, értéknövelt szolgáltatások fejlesztésébe invesztálódhatna.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.