:

Szerző: Koi Tamás

2024. június 7. 10:26

Komoly marketinglufinak tűnik a Copilot Plus PC

A Copilot Plus PC kváziszabvány a Microsoft eddigi egyik legjelentősebb eladásösztönző marketingeszköze lehet a PC-piacon, ha nem számítjuk az újabb Windows verziók megjelenését. A vele érkező új AI-funkciók azonban számos konfiguráció esetében csak későbbi szoftverfrissítéssel lesznek elérhetők.

A május eleji Build konferencia előtt bemutatott új Copilot Plus PC-k hosszú hetekig a Microsoft eddigi legkomolyabbnak tűnő vállalkozásának számítottak a piac felrázása érdekében, mostanra azonban egyre inkább kezd kirajzolódni, hogy a redmondiak által alkotott kváziszabvány inkább lehet óriási marketinglufi, mint tényleges innováció.

A konferencia nulladik napján bemutatott új, Qualcomm processzorral rendelkező Surface gépek a világ első Copilot Plus PC-i, melyeket később más gyártóktól érkező, Qualcomm, AMD vagy Intel feldolgozóegységet tartalmazó konfigurációk követnek majd. 

copilotpluspc

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A Microsoft szerint az a PC kaphatja meg a Copilot Plus PC plecsnit, mely legalább 16 GB rendszermemóriával és egy legalább 40 TOPS teljesítményű NPU-t tartalmazó processzorral lett ellátva, ez azonban nem jelenti azt, hogy minden gép már a megjelenésekor képes lesz az összes AI-funkciót futtatni és kezelni.

A The Verge riportja szerint a vadonatúj Intel és AMD lapkákat tartalmazó, év végén érkező számítógépek csak későbbi szoftverfrissítéssel kapják meg a Copilot Plus PC-k privilégiumainak számító szoftveres újdonságok nagy részét, hiába képes azokat a hardver futtatni.

A lap arra is visszakérdezett, hogy az ominózus szofverfrissítés megérkezik-e egyáltalán idén, ám erre nem kapott egyértelmű választ sem az érintett processzorgyártóktól, sem pedig a Microsofttól. A chipgyártók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az NPU-kra építő egyéb AI-funkciók a megjelenéstől kezdve problémamentesen futnak majd az inteles és AMD-s gépeken.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a Copilot Plus PC-kell járó AI-funkciók pontos köre sem kristályosodott még ki, jóllehet a nyártól ezek - elvileg - a qualcommos gépek megjelenésével azonnal elérhetővé válnak. Az egyik ilyen, a Builden beharangozott funkció, a pillanatképeket készítő Recall működési mechanizmusa például kiberbiztonsági szakértők szerint legalábbis aggályos, így korántsem biztos, hogy az az eddig látott működése alapján nyeri el végleges formáját.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.