:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. június 6. 14:20

Elindult a magyar fizetési rendszer, a BinX

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelete alatt indult útnak a magyar alapítású Binx neobank szolgáltatás, amit teljes értékű pénzforgalmi számlaként használhatnak a bejegyzett hazai cégek és egyéni vállalkozók.

Mától kezdve minden hazai vállalkozás számára elérhető a BinX nevű bankfüggetlen fizetési rendszer, ami a Revolut és a Wise első hazai alternatívája - jelentette be Ángyán Balázs, a Számlázz.hu ügyvezető igazgatója és Kis Ervin Egon, a BinX stratégiai vezetője. A magyar alapítású és tulajdonú „neobank” mögött a BinX Zrt. áll, egy Magyarországon bejegyzett és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyeivel rendelkező elektronikuspénz kibocsátó intézmény.

A szolgáltatással a hazai vállalkozások fizetési műveleteket bonyolíthatnak saját BinX számlájuk és a pénzügyi rendszer bármely más szereplője között - két BinX számla esetén teljesen díj- és költségmentesen, amit nemcsak a Számlázz.hu-s vállalkozások, hanem a teljes hazai kkv-szektor szereplői számára biztosít a cég.

A modell lényege, hogy a BinX számláját nem egy kereskedelmi bank, hanem az MNB, vezeti, így az ügyfelek pénze egy, a Magyar Nemzeti Bank által vezetett és felügyelt letéti számlára kerül, ezzel teljes fedezetet nyújtva az egyéni számlákon tárolt elektronikus egyenlegekre. 

binx

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A BinX számla hivatalos pénzforgalmi számla, amely a cégkivonaton és az egyéni vállalkozói nyilvántartásban is megjelenik, bármely vállalkozás használhatja elsődleges számlaként is. Androidos és iOS-es mobilapplikáción és webes alkalmazáson keresztül érhető el, kérdés esetén magyar nyelvű ügyfélszolgálat segíti a felhasználókat. Kapcsolódik a BinX számlához egy hagyományos bankszámlaszám, valamint hamarosan rendelhető lesz Mastercard prémium business bankkártya is.

Kis Ervin Egon elmondása szerint a szolgáltatás nem kíván a hagyományos bankokkal konkurálni, hitelezni és betétet gyűjteni, inkább elsődleges platformmá szeretne válni a leggyakoribb tranzakciók lebonyolításában a teljes hazai kkv-szektor szereplői számára.

Érdemes azért megjegyezni, hogy ugyan a Revoluthoz hasonlóan egy minden szempontból digitalizált, személyes ügyintézést nem igénylő, gyors és egyszerű  utalásokat lehetővé tevő szolgáltatásról van szó, mégis lényegi különbség, hogy a BinX nem célozza a magánszemélyeket, tehát a célcsoportban nem tekinthető a Revolut közvetlen versenytársának.

Ha már versenytársak, érdemes egy pillantást vetni a díjakra is. A kimenő átutalásoknál fix 199 forint/tranzakció a költség, amihez semmi egyéb tétel nem párosul, ez kimondottan kedvező, főleg ha nagyobb összegek átutalásáról van szó. Egy másik BinX-felhasználóval folytatott tranzakció esetén díjmentes a pénzküldés és a fogadás.

Az ötlet megszületése után három évvel, 2020-ban hozták létre a BinX Zrt.-t a Számlázz.hu alapítói annak érdekében, hogy az ökoszisztémán belül egy digitális, integrált és okos fizetési infrastruktúra jöjjön létre. A BinX-szel együtt létrejön egy teljes „order-to-cash” ökoszisztéma, azaz megrendeléstől a kifizetésig tartó egyetlen rendszeren belül kezelhető folyamat, ami várhatóan újabb könnyebbséget jelent a hazai KKV-k számára.

A BinX jelenleg a legnagyobb, magántőkéből megvalósuló hazai fintech startup: a Számlázz.hu alapítók közel 3 milliárd forintot fektettek a cégbe alapítása óta, 2020-tól pedig további 3 milliárdot kisbefektetőktől és intézményi befektetőktől kapott a Zrt., és további tőkebevonás van folyamatban.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.