:

Szerző: Koi Tamás

2024. június 6. 10:26

A PC-piac felét vinné az Arm öt éven belül

Már középtávon jelentős átalakulás vár a személyi számítógépek piacára, ez a Microsoft egy hónappal ezelőtt tartott Buildje után a Napnál is világosabb. Az Arm most azt is közölte, hogy az x86 trónfosztása - szerintük - milyen gyorsan mehet végbe.

Az idei Build konferencia hosszú évek óta a legmeghatározóbb szakmai eseménye volt az IT-iparágnak, melyen végleg eldőlni látszott, hogy a Microsoft, mint a PC-piac legmeghatározóbb szoftverbeszállítója hogyan képzeli el a szegmens jövőjét középtávon - illetve e jövő felé milyen konkrét lépéseket tesz.

Az egyik ilyen lépés volt, hogy a redmondi szoftvercég bemutatta az új generációs Surface gépeket, melyeket mindig is egyfajta iránymutatásként szolgáltak az OEM-ek felé. A most érkező termékvonal legnagyobb újdonsága, hogy Intel helyett Qualcomm processzorral lettek ellátva, ami egyet jelentett azzal, hogy x86 helyett Arm architektúrára épül az egész szoftver- és hardverkörnyezet.

A Microsoft régóta próbálta az Arm-alapú megoldásokat bevonzani a PC-piacra, ám ezek mindeddig meglehetősen sikertelen próbálkozásoknak számítottak. Azt, hogy a brit cég processzorarchitektúrájára lehet hatékonyan működő, nagy teljesítményű, de főleg hosszú akkumulátoros üzemidejű noteszgépeket fejleszteni.

arm_cpu

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Ennek realitását az Apple mutatta meg elsőként 2020-ban, a saját tervezésű, M-sorozatú processzorokkal ellátott Macek piacra dobásával, melynek egyik folyománya volt, hogy az Arm architektúra néhány évvel később újult erővel próbálja megroppantani a wintel birodalmat.

A folyamat kapcsán mindenesetre rendkívül bizakodónak tűnik maga az Arm, melynek vezérigazgatója, Rene Haas a hét elején a Reutersnek azt nyilatkozta,  hogy

várakozásai szerint a következő öt évben az Arm-alapú processzorral rendelkező PC-k részaránya meghaladhatja az 50%-ot a világpiacon.

Haas mindezt a Microsoft jelenleg tapasztalható windowsos üzletpolitikájára alapozva jelentette ki, hozzátéve, hogy a redmondiak rendkívüli módon elkötelezettek a PC-piac felrázását illetően - melynek egyik eszköze lehet az AI-alapú fejlesztési irány, a másik a mobilitás tekintetében a korábbiaknál jóval kedvezőbb paraméterekkel rendelkező notebookok piacra dobása.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.