Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. június 6. 09:49

Már az Nvidia a világ második legértékesebb cége

A világ második legértékesebb vállalatává lépett elő a chipgyártó az AI-nak köszönhetően, és bár jelenleg még vezet a Microsoft, de az Apple után a redmondiakat is jó eséllyel sikerülhet túlszárnyalni.

Rekordot rekordra halmoz a világ legértékesebb chipgyártója, az Nvidia, mely amellett, hogy folyamatosan javuló, az elemzői várakozásokat rendre túlszárnyaló üzleti eredményeket szállít remek kilátások mellett, az értékét is megtöbbszörözte az elmúlt két év során. Az Nvidia részvényei több mint 24%-ot emelkedtek, mióta a cég májusban bejelentette az első negyedéves eredményét.

A június ötödikei, szerdai tőzsdezárást követően a cég tőzsdén jegyzett értéke elérte a 3,019 ezer milliárd dollárt, miután részvényei ismét öt százalékot nőttek.

Ezzel a jelenleg második legértékesebb tőzsdei cégnek számító Nvidia túlszárnyalta az Apple-t, amelynek értéke jelenleg 2,99 ezer milliárd dollár.

A cupertinói vállalat az utóbbi hónapokban rendre alulteljesített a tőzsdei benchmarkokban, értéke esett az iPhone-ok iránti gyér keresletnek, illetve az egyre erősödő konkurenciának köszönhetően a cég második legnagyobb piacán, Kínában.

nvidia-logo

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az Nvidia eközben az AI-gyorsítóprocesszorok iránti tartós keresletnek köszönhetően képtelen megbotlani, a cég értéke csak idén eddig a duplájára nőtt, miután tavaly megtriplázódott.

Az adatközponti termékeket, illetve elsősorban a már említett gyorsítóprocesszorokat a nagy felhőszolgáltatók és technológiai cégek viszik, mint a cukrot, ráadásul az Nvidia nemrég azt is világossá tette, hogy a termékfejlesztési-kiadási ciklust felgyorsítja, így már évente érkeznek egymás után az újabb, nagyobb teljesítményű, hatékonyabb chipek.

A chipgyártó februárban lépte át a 2 ezer milliárd dolláros értékelést, így nagyjából már csak három hónap kellett ahhoz, hogy megugorja a 3 ezer milliárd dollárt is. Az elemzők arra tippelnek, hogy ez még nem minden, és az Nvidia pár hónapon belül a világ legértékesebb vállalatává léphet elő, megelőzve a Microsoftot is, mely jelenleg 3,15 ezer milliárd dolláros értékével vezeti a mezőnyt. 

Az Nvidia a becslések szerint 80 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik az adatközpontokba szánt mesterséges intelligencia-chipek piacán. A legutóbbi negyedévben az adatközponti üzletág bevétele, amely magában foglalja a GPU-eladásokat is, 427 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest 22,6 milliárd dollárra, ami a vállalat teljes árbevételének körülbelül 86 százaléka.

Eközben az Apple részvényei csak mintegy 5 százalékot drágultak idén, miután az iPhone-gyártó eladásainak növekedése megtorpant az elmúlt hónapokban. A legutóbbi negyedéves eredményjelentés szerint a teljes eladások 4 százalékkal, az iPhone-eladások pedig 10 százalékkal estek vissza az egy évvel korábbi időszakhoz képest.  Pedig az Apple volt az első vállalat, amely elérte az 1 billió dolláros és 2 billió dolláros, majd 3 billió dolláros piaci felső határt, és sokáig viselte a legértékesebb amerikai vállalat címét, míg a Microsoft az év elején át nem vette a vezetést.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról