:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. június 5. 11:06

Bővebben beszélt az Intel az AI PC-kbe szánt Lunar Lake chipekről

Tavaly az Intel azzal büszkélkedett, hogy a Core Ultra névre keresztelt Meteor Lake processzorai az elmúlt 40 év legnagyobb változását hozzák architektúrában, amin tovább csavar az idén ősszel megjelenő, laptopokba, azaz egész pontosan AI PC-kbe szánt Lunar Lake-kel.

Az AI PC-k felemelkedő piacán minden a neurális feldolgozó egységek (NPU), a GPU-k és CPU-k teljesítményéről szól. A Microsoft nemrég világossá tette, hogy a jövő PC-inek kellően nagy teljesítményűnek kell lenniük ahhoz, hogy helyben tudjanak futtatni bizonyos AI-számításokat, és a 40 TOPS minimális teljesítményszintet határozta meg a Copilot+ PC-khez. Ezt egyelőre a legnagyobb chipgyártó, az Intel kurrens, Meteor Lake alapú Core Ultra processzorai nem teljesítik, így az új gépek eleinte a Qualcomm tavaly bemutatott, Arm-alapú Snapdragon X Elite és Plus lapkákkal kerülnek majd forgalomba.

Az Intel tavaly decemberben kezdte el az NPU-kat mobilprocesszoraiba integrálni a Meteor Lake-kel, aminek 11,5 TOPS teljesítménye vajmi kevés a Microsoft céljaihoz. A tajvani Computex keddi napján a chipgyártó kapott az alkalmon, és részletekkel állt elő a következő generációs Lunar Lake chippel kapcsolatban, amivel már teljesíteni tudja a Copilot+ kritériumokat. A vállalat állítása szerint a Lunar Lake a tavalyi modellhez képest 14 százalékkal gyorsabb CPU-teljesítményt ígér ugyanazon az órajelen, 50 százalékkal nagyobb grafikus teljesítményt, és akár 60 százalékkal jobb akkumulátor-üzemidőt.

A Lunar Lake NPU nyers teljesítményét másodpercenként 48 trillió műveletre (TOPS) értékeli a gyártó, ami jelentős növekedés a Meteor Lake NPU 10 TOPS-ához képest. Ez lehetővé teszi a Windows 11 24H2 számos olyan funkciójának futtatását, amelyeket a régebbi Windows PC-k nem kapnak meg. Kontextusba helyezve: az Intel új komponense némileg megelőzi a Qualcomm X sorozatnak becsült 45 TOPS-ot, de picivel elmarad az AMD Ryzen AI 300 sorozat 50 TOPS teljesítményétől.

lunarlake_construct_kiemelt

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A Lunar Lake a P-magok (Performence) és az E-magok (Efficiency) architektúráját is frissítette, illetve következő generációs GPU-architektúrát és néhány tokozási változást hoz. Az Intel azt is felfedte, hogy a CPU-n és a GPU-n végrehajtott számos architekturális fejlesztés akár 120 TOPS-ra növelheti a chip maximális AI-teljesítményét, legalábbis a legmagasabb specifikációjú modellen.

A Meteor Lake komponensei négy lapkára oszlottak szét: egy számítási lapkára, egy grafikus lapkára a GPU renderelő hardver számára, egy IO lapkára, és egy "SoC" lapkára CPU-maggal és az NPU-val. Ezzel szemben a Lunar Lake csak két funkcionális lapkával rendelkezik, a számítási lapkára került a processzor összes P-magja és E-magja, a GPU, az NPU.

Az NPU után az integrált GPU még említésreméltó, ez az első olyan Intel GPU, amely a következő generációs „Battlemage” architektúrán alapul, és akár másfélszer gyorsabb, mint a Meteor Lake lapkákban található Arc GPU.

Újdonság, hogy az Intel ezzel a generációval kivezeti a Hyper-Threading technológiát, ami a szimultán többszálú (SMT) végrehajtás egyik sokat ígérő implementációjaként érkezett több mint egy évtizede, de mostanra már nem látja hasznát a vállalat az E-magok kompaktsága miatt.

Mindegyik Lunar Lake processzorokkal érkező laptop legalább két Thunderbolt 4 portot kínál majd, a rendszerlapka integráltan Bluetooth 5.4 és Wi-Fi 7 vezérlőt tartalmaz. A Lunar Lake családba tartozó processzorokkal szerelt első laptopok néhány hónapon belül piacra kerülnek, valamikor a "harmadik negyedévben", az Intel elmondása szerint a karácsonyi szezon környékére nyolcvan termék közül válogathatnak majd a fogyasztók.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.