:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. június 4. 12:17

Gartner: ellepik az AI PC-k a vállalatokat

2026 végére a vállalati PC-vásárlások 100 százaléka AI számításokra optimalizált eszköz lehet világszerte, szemben a 2023-as kevesebb mint 5 százalékkal - állítja a híres technológiai elemzőcég.

A mesterséges intelligencia hype nem kerüli el a PC-k szegmensét sem, a gyártók és a komponensbeszállítók részben ebben látják a gyengén muzsikáló piac fellendítésének lehetőségét. Ezt jól jelezte az is, hogy a Microsoft pár hete világossá tette, hogy a jövő PC-inek kellően nagy teljesítményűnek kell lenniük ahhoz, hogy helyben tudjanak futtatni bizonyos AI-számításokat, ebből a célból dobja piacra a világ első Copilot+ PC-it, amelyeket úgy jellemez, mint az eddigi leggyorsabb windowsos PC-ket.

Az infrastrukturális költségek és az adatvédelmi aggályok miatt egyre jellemzőbb lesz, hogy a végfelhasználóknál fognak futni a generatív AI-alkalmazások, nem pedig az adatközpontokban – summázta Alan Priestley, a Gartner technológiai tanácsadó cég elnöke.

A Gartner napokban közzétett előrejelzése szerint 2026 végére már valamennyi szervezetnél AI-ra optimalizált PC-re fogják cserélni a vállalati eszközöket teljes mértékben. Az AI PC-k egyik jellemzője, hogy olyan processzorokat tartalmaznak, melyek az AI-feladatok gyorsítására hivatott NPU-magokkal (Neural Processing Unit) rendelkeznek, ezt a fogalmat alkalmazza a Gartner is. Rövidebb távon a cég azt jósolja, hogy a  2024-ben szállított PC-k 22 százaléka NPU-val felszerelt gép lesz, és 2026 végére sikerülhet elérni, hogy a vállalati PC-vásárlások 100 százalékát AI PC-k adják.

ai_pc

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A generatív AI szolgáltatások térnyerése egyben növeli a nagy teljesítményű adatközponti chipek iránti keresletet is, így az elemzőcég arra számít, hogy az AI számításokra tervezett félvezetőkből származó bevétel 2024-ben globálisan meghaladja a 71 milliárd dollárt, ami éves szinten 33%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

Már híresztelik, hogy az Apple-nél is javában készülődik a teljes Mac-széria frissítése, mely leginkább a saját tervezésű, M-sorozatú rendszerprocesszor negyedik generációjának megjelenése miatt bírhat komoly jelentőséggel. NPU egység egyébként az Apple összes M-sorozatú chipjében megtalálható a kezdetek óta (az Ultra változatokban 32 magos, a sima, a Pro és Max chipekben 16 magos változatban), de az M4 esetében várhatóan vagy a magok számát vagy azok számítási teljesítményét emelik majd meg - esetleg mindkettőt egyszerre.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.