:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. június 4. 10:30

Felhőből farag le embereket a Microsoft és a Google

Nem enyhül az elbocsátási hullám a techcégeknél, a Microsoft és a Google házatájáról egyszerre érkezett a hír újabb leépítésekről.

A Microsoft épp egy éve jelentette be, hogy 10 ezer dolgozótól válik meg a 2023-as üzleti évben, részben azért, mert az ügyfelek jelentős része igyekszik a felhős költségeken spórolni, melyből egyenesen következett, hogy a redmondiak meghozták saját költségcsökkentési intézkedéseiket.

A Microsoft szóvivője hétfőn megerősítette, hogy egy újabb körben ismét a hardveres portfólióját érintő elbocsátást tervez, ami több mint ezer főt érint, köztük a HoloLens 2 kiterjesztettvalóság-headseten dolgozó szakembereket. A Mixed Reality szervezet átalakítása után is folytatódik a HoloLens 2 értékesítése, miközben a cég támogatja a meglévő ügyfeleket és partnereket. Aktív marad az amerikai hadsereggel kötött megállapodás az  IVAS (Integrated Visual Augmentation System – Integrált Kiterjesztett Vizualizációs Rendszer) program, amiben kifejezetten katonáknak tervezett AR-headseteket szállít a vállalat.

A HoloLens 2015-ös bemutatása óta a termék nem aratott különösebb sikert, de azóta a Microsoft több más versenytársával milliárdokat tolt bele a mesterséges intelligencia kommercializálásába, ami magával hozza azt is, hogy a kiterjesztett és virtuális valóságra fordított erőforrások egy részét vonzóbbnak tűnik az AI-ba fektetni.

De a cég nem kíméli az Azure Cloud részleget sem, akár 1500 főt érinthet az Azure for Operators és Mission Engineering csapatok átalakítása. Ezek a csoportok a Strategic Missions and Technologies szervezet részét képezik, amely 2021-ben alakult a kvantumszámítási és űrkutatási tevékenységek irányítására.

layoff

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az Alphabet a Google egyik leggyorsabban növekvő üzletágának számító cloud részlegéről bocsát el embereket, több területről is, érintve az üzemeltetéssel, a stratégiával, vagy akár mérnöki feladatokkal kapcsolatos szerepköröket. Az érintettek száma a források szerint legalább 100 fő lehet. A tavaly januárban kezdődő elbocsátások után a vállalat összesen 2,1 milliárd dollárnyi munkavállalói végkielégítést és kapcsolódó költségeket számolt fel a 2023. december 31-én végződő tizenkét hónap során.

A 2024-es évet ráadásul szintén elbocsátásokkal kezdte a cég, több száz dolgozótól vált meg a mérnöki és hardverekkel foglalkozó csapatokból. Múlt hónapban pedig a cégen belül működő, a vállalat legfontosabb termékeinek fejlesztését összefogó és koordináló „Core” csapat  pozícióinak átalakítását jelentette be.

A Google Cloud részleg bevétele a legutóbbi negyedévben 28 százalékkal 9,57 milliárd dollárra ugrott, miközben a működési bevétel több mint négyszeresére, 900 millió dollárra nőtt, így végre jelentős nyereséget kezdett termelni, miután évekig csak nyelte a pénzt. A cég szerint azonban egyre nagyobb a nyomás a felhő részlegen a növekedésre, miközben éleződik a verseny az AI piacán.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.