Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. június 3. 10:18

Megfogta az EU a Temut

Jócskán meghaladja a Temu havi átlagos vásárló/felhasználószáma azt a küszöbértéket, mely felett egy szolgáltató vagy piactér működését automatikusan szigorúbb keretek közé kell szorítani az Európai Unióban, így a nagyságnak ára van. A Temu most hivatalosan is VLOP státuszt kapott az Európai Bizottságtól, ezután négy hónap áll rendelkezésére a szabályoknak való megfelelésnek.

Arról értesítette az Európai Bizottság a Temu webáruházat üzemeltető a PDD Csoportot, hogy vevőszáma meghaladta az Európai Unióban február közepe óta kötelezően alkalmazandó, digitális piacok működését meghatározó Digital Services Act (DSA)-ban meghatározott limitet, mely felett rendszerszintű szolgáltatónak, vagy nagyon nagy online platformnak (Very Large Online Platform, azaz VLOP) számít az áruház.

Az Európai Unió 2022-ben hatályba lépett, ám csak idén év eleje óta kötelezően alkalmazandó Digital Service Act-je (DSA) meghatározza, hogy azok a platformok, amelyek 45 millió felhasználót elérve az Unió lakosságának több mint 10 százalékához eljutnak, rendszerszintűnek minősülnek, és nemcsak a saját kockázataik ellenőrzésére vonatkozó konkrét kötelezettségek hatálya alá tartoznak, hanem egy új felügyeleti struktúra hatálya alá is. A DSA megsértéséért a vállalatok akár globális éves forgalmuk 6 százalékát fizethetik büntetésül.

Az Európában éppen egy éve megjelent kínai Temu piactér ijesztő gyorsasággal tarolta le szinte a teljes régiós e-kereskedelmi szektort, elsősorban rendkívül nyomott árainak köszönhetően - mely a kritikusok egy része szerint valójában dömpingárazásnak minősül. A szolgáltatásnak átlagosan havi 75 millió felhasználója van az Európai Unióban.

temunagy

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A kijelölést követően a Temunak a bejelentéstől számított négy hónapon belül (azaz 2024 szeptemberének végéig) meg kell felelnie a DSA legszigorúbb szabályainak. Ezek többek közt a szolgáltatáshoz kapcsolódó rendszerszintű kockázatok felmérése és mérséklése, az áruháznak pedig fel kell hagynia többek közt a hamisított áruk, a nem biztonságos vagy illegális, illetve szellemi tulajdonjogokat sértő termékek értékesítésével. A  VLOP-kra az alábbi kötelezettségek vonatkoznak még:

  • kapcsolattartó pont létrehozása a hatóságok és a felhasználók számára
  • bűncselekmények bejelentésére vonatkozó szigorúbb kötelezettség
  • felhasználóbarát szerződési feltételek létrehozása
  • legyen átlátható a reklámozás, az ajánlórendszerek vagy a tartalommoderálási döntések tekintetében

Bár a DSA elsősorban a közösségi szolgáltatások, illetve az ott megjelent tartalmak megregulázásáról, azok moderálásával kapcsolatos szabályokról szól, illetve bizonyos többletjogokat biztosít a felhasználók számára, a jogszabály ugyanakkor előírja a hamis árucikkekkel, illetve az azokat forgalmazó kereskedőkkel szembeni hatékonyabb és gyorsabb fellépést is.

Az Európai Bizottság eddig négy e-kereskedőt, illetve online piacteret jelölt ki eddig online óriásplatformnak, ezek az amerikai Amazon, a német Zalando és a kínai Aliexpress. A Shein április végén csatlakozott a sorba, mely tavaly augusztusban nyitotta meg kapuit az Európai Unióban, és a legutóbbi adatszolgáltatás során azonban már arról számolt be, hogy vásárlóinak átlagos száma havonta meghaladja a 108 milliót.

Kérdés persze, hogy a VLOP-kijelölés mennyire oldja meg az európai piac számára legfájóbb problémát, a kínai piactereket jellemző, nehezen bizonyítható dömpingárazást, mely a legnagyobb károkat okozza a kontinensen működő kereskedőknek. A hamisított termékek Európába áramlásának ugyanakkor valamelyest gátat szabhat a Bizottság intézkedése - vélik piaci szakértők.

a címlapról