:

Szerző: Koi Tamás

2024. május 31. 12:40

Nem a Samsung az ász a hajtogatható mobilok piacán

A hajlítható kijelzős mobilok piacának kezdetek óta meghatározó szereplője a Samsung, melyet most először előzött meg a korábban számtalanszor leírt ős-rivális, a Huawei.

Egy folyamatosan növekvő piacon, a hajlítható kijelzős okostelefonok szegmensében csökkent most először a legmeghatározóbb szereplőnek tekintett Samsung Electronics részesedése. Az új piacvezető nem kevésbé meglepő módon az a Huawei lett, melynek első hajlítható kijelzős okostelefonja, a Mate X éppen a 2019-ben életbe lépett amerikai embargók miatt nem hódíthatta meg a világot.

A Counterpoint Research frissen publikált piacfelmérése alapján az idei első negyedévben a hajlítható kijelzős okostelefonok globális eladása éves szinten csaknem a felével nőtt, ami hat egymást követő negyedév legnagyobb növekedési rátájának számít.

A növekedés ugyanakkor ezúttal jelentős mértékben a kínai gyártók, illetve a kínai piac olykor egészen extrém mértékű erősödésének köszönhető, közülük is kiemelkedő a nagy visszatérő Huawei teljesítménye, mely 257%-kal tudta növelni eladásait - jelentős részben a honi piacon.

chart-global-foldables-q1-2024

Őszi mix a ghost joboktól a kártékony bootcampekig

Ezúttal ismét több IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk.

Őszi mix a ghost joboktól a kártékony bootcampekig Ezúttal ismét több IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk.

Ezzel a kínai gyártó a teljes piac 35%-át tudhatta magáénak az év első negyedévében, míg a Samsung piacrésze a tavalyi 58%-ról 23%-ra esett vissza. Szintén őrült ütemben erősödött a HONOR és a Motorola, előbbi 460%-kal, utóbbi 1473%-kal tudta növelni a foldable készülékek forgalmát az év első három hónapjában (előbbi a Magic V2-nek, utóbbi a Razr 40-nek köszönheti a sikereket).

A Huawei meglepetésszerű, ugyanakkor az elmúlt fél évben tapasztaltak alapján sorsszerűnek tekinthető előretörése a Counterpoint elemzői szerint elsősorban a tavaly szeptemberben piacra dobott Mate X5-nek köszönhető, mely az újdonságnak számító 5G-képességek révén került a kínai eladási listák élére.

A kínaiak vezető pozíciója ugyanakkor várhatóan nem tart ki már sokáig, a Samsung ugyanis másfél hónapon belül útnak indíthatja az új generációs Galaxy Z Flip/Fold termékcsaládot, melyet az értékesítés felpörgése kísérhet a koreaiaknál.

Sokszor nem is egyértelmű, hogy hol is csúszott félre a projekt. A felhőbe migrálás kihívásairól, migrációs stratégiákról szól az AWS szeptember 20-i konferenciája, ahol nemzetközi AWS szakemberek, és esettanulmányok várják az érdeklődőket!

a címlapról