:

Szerző: Koi Tamás

2024. május 31. 10:13

Jön a nyár, jön az ingyen 5G a telekomosoknak

Gyakorlatilag megismétli tavalyi promócióját a Magyar Telekom, melyben a teljes mobilos ügyfélkör számára hozzáférhetővé tette a szolgáltató a gyorsabb, nagyobb kapacitású 5G-s internetet.

Ismét ingyenesen hozzáférhetővé teszi minden mobilos ügyfele számára az 5G-s hálózati csatlakozást a Magyar Telekom, amennyiben az előfizetők megfelelő készülékekkel rendelkeznek, illetve olyan területen tartózkodnak, ahol 5G-s lefedettséget nyújt a szolgáltató (akár külföldi roamingpartner) - derül ki az operátor ma közzétett tájékoztatójából

Az értesítés alapján az ingyenes 5G-elérést június 3-tól szeptember 15-ig használhatják a telekomosok, jóllehet egyes, interneten olvasható visszajelzések szerint vannak olyan, egyébként kizárólag 4G-s előfizetéssel rendelkező előfizetők, akiknek napok óta aktív az 5G-s hozzáférésük.

A promóció havi előfizetéses díjcsomaggal és feltöltőkártyás SIM-mel rendelkező ügyfelekre egyaránt vonatkozik, fontos azonban, hogy a hozzáférés típusa ezúttal sem változtatja meg a csomagban foglalt havi adatkeret mennyiségét.

t_5g

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A Magyar Telekom valamivel több mint négy évvel ezelőtt kapcsolta be az első 5G-s állomásait, azóta pedig a nagyvárosi környezetekben jellemzően a C-sávban, a vidéki régiókban pedig a dinamikus spektrummegosztás (DSS) nevű technológiával biztosít 5G-s hozzáférést ügyfelei számára.

A DSS technológia országos bevezetése éppen egybeesett az ingyenes 5G promóció tavalyi indulásával - akkor a Telekom azt közölte, hogy a kültéri hálózati lefedettség lakosságarányosan meghaladja a 60%-ot, idén nyártól ez 67%-ra nőtt, a Balaton körül pedig a 90%-ot is meghaladja. A cég korábbi ígérete szerint ez a lefedettségi arány 2026-ban eléri majd a 99%-ot.

Mindez nem változtat azon, hogy a Telekom a technológia bevezetése óta prémium termékként pozícionálja az 5G-elérést, ennek megfelelő árképzési stratégiával. Az újgenerációs hálózati hozzáférés alapesetben csak az ún. "Gigaerős Korlátlan" mobilnetcsomagok előfizetői számára érhető el, más havidíjas ügyfeleknek havonta (dominósoknak 30 naponként) 1600 Ft-nyi felárat kell fizetniük érte.

Az ingyenes 5G promóciónak ugyanakkor hálózatoptimalizálás szempontjából is jelentős szerepe lehet a kiugró forgalmi csúcsokat mutató nyári időszakban. Ilyenkor a szolgáltatók 4G-s hálózatát a frekventált üdülőhelyeken, illetve egyéb, a turisták által sűrűn látogatott helyeken a megszokottnál jóval nagyobb terhelés érheti, melyet segíthet elvezetni az 5G-s réteg.

A Telekom által jelenleg használt 5G non-standalone topológia ettől függetlenül továbbra is épít a 4G-hálózatra, mely ha betorlódik, az 5G-n csatlakozó kliensek elérési sebessége is lassul.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.