:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. május 29. 14:30

Úgy tűnik, nem is kell Copilot+ PC a Windows kukkolós funkciójához

Az elmúlt hét az adatvédelmi szempontból problémásnak tűnő windowsos Recall funkcióról szól, ami automatikus pillanatfelvételek készítésével hajszálpontosan követhetővé teszi, hogy a felhasználó mikor mit csinált és mit látott a képernyőjén. A Copilot+ PC-k egyik sajátosságaként beharangozott fejlesztéshez azonban nem feltétlen kell NPU-val felszerelt hardver - állítják a Recallt tesztelő és elemző mérnökök.

A Microsoft múlt héten jelentette be a Windows 11 Recall nevű funkcióját, ami azon fejlesztések sorát bővíti, melyekkel a cég hardverfrissítésre próbálja ösztönözni a felhasználókat a fejlett AI-képességek ígéretével. Az adatvédelmi szakértők körében hamar negatív visszhangot kapott Recall öt másodpercenként készít automatikusan képernyőmentést a felhasználó kijelzőjéről annak érdekében, hogy később lekérdezéseket futtathasson a korábbi aktivitásával kapcsolatban, és így a cég szerint „könnyebben visszakereshessen tartalmakat” képeket, szövegeket, annak leírásával, hogy mit keres.

A meghatározott rendszerkövetelmények szerint a funkció használatához legalább 16 GB RAM és egy NPU-val, azaz neurális feldolgozóegységgel felszerelt Copilot+ PC szükséges, ami a jelek szerint inkább irányelv lehet, mintsem szigorú minimum.

A cég korábbi mérnöke, aki a közösségi felületeken Albacore néven aktív, valamint más felhasználók visszajelzése szerint az egyelőre előzetesen tesztelhető Recallt ettől eltérő, gyengébb konfiguráción is működésre lehet bírni. A volt mérnök nevezetesen egy Snapdragon 7c+ Gen3 lapkát használó, 3,4 GB RAM-ot tartalmazó eszközön, NPU nélkül használta és osztotta meg arról tapasztalait a Mastodonon. Kevin Beaumont kiberbiztonsági kutató szintén arról számolt be, hogy működésre bírta a Recallt egy nem Copilot+ PC-n, bármiféle neurális feldolgozóegység nélkül.

microsoft-recall

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Ennek azért van jelentősége, mert a Microsoftot korábban már kritizálták, amiért mesterségesen emeli meg a követelményeket az egyébként gyengébb specifikációkon is futtatható szoftverek esetében, vélhetően a hardvereladások ösztönzése miatt.

A redmondi vállalat múlt héten mutatta be a világ első Copilot+ PC-it, melyek a szoftvercég és az egykori egyik legnagyobb partner, az Intel viszonylag háborítatlan szimbiózisát az eddigi legkomolyabb próbatétel elé állítják. A Copilot+ kvázi-szabvány egy olyan jelölést takar, mely garantálja, hogy az azt viselő PC-k képesek lesznek lokálisan futtatni bizonyos generatív mesterséges intelligencia számításokat. Az első Copilot+ PC-k júniusban kerülhetnek a boltokba Arm-alapokon, a Microsoft a bemutatón az x86-os modellek megjelenésével kapcsolatban csak annyit közölt, hogy azok valamikor a későbbiekben érkeznek.

Bár a Recall még előzetes verzióban próbálható ki, a kiberbiztonsági szakértők és a szabályozók aggodalmát már most felkeltette annak ellenére, hogy a Microsoft szerint a titkosított pillanatképeket a funkció lokálisan tárolja és elemzi, így azok nem továbbítódnak a felhőbe. Emellett használata opcionális, és a felhasználók kiválaszthatják, hogy milyen jellegű pillanatfelvételek készítésére adnak engedélyt. Elsőként az Egyesült Királyság adatvédelmi felügyelősége indított vizsgálatot az új funkcióval kapcsolatban, további információkat és biztosítékokat kért a vállalattól azzal kapcsolatban, miként fogja garantálni a felhasználók magánéletének és adatainak védelmét.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.