Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. május 29. 11:00

Alapprogramokat fog leradírozni az őszi Windows 11 frissítés

A Windows 11 ősszel érkező csomagjának telepítése kitakarítja a Microsoft által elavultnak címkézett, régebben alapértelmezetten a rendszer részét képező alkalmazásokat.

A Microsoft várhatóan ősszel adja ki a Windows 11 soron következő nagy frissítési csomagját, a jelenleg még tesztelés alatt álló 24H2-t, ami számos jól megszokott, eddig a rendszer részeként érkező alkalmazást mellőz és elavultnak nyilvánít majd. A megszűnő vagy leállítás alatt álló funkciók listája a Microsoft Learn blogon keresztül érhető el, megtalálható köztük a WordPad szövegszerkesztő, a még a Windows Phone idejéből származó, hangutasításokkal vezérelhető Cortana virtuális asszisztens, és még más eszközök.

A Wordpad kivezetése már nem olyan nagy meglepetés, tavaly lehetett először hallani arról, hogy Microsoft a jövőben nem fogja a Windows asztali operációs rendszerhez mellékelni a WordPad szövegszerkesztőt, egy egyelőre ismeretlen dátumtól kezdve pedig az alkalmazást teljesen eltávolítják a rendszerből a következő frissítések - később újra sem lehet telepíteni a Microsoft által elavultnak hívott Windows-funkciót. A Microsoft eddig általában finomabban vált meg a beépített alkalmazásoktól, visszamenőleg nem „törölte le” azokat, és hosszabb ideig adott volt a lehetőség az utólagos telepítésre. 

Azt is tudni lehetett, hogy az idővel okafogyottá vált Cortanát is leváltja majd a Copilot AI-asszisztens, ami szintén a következő nagy Windows 11 kiadással valósul meg, de a dedikált app támogatását már tavaly megszüntette a cég. A frissítéssel fog eljutni a felhasználókhoz a dedikált Copilot alkalmazás, amit a felhasználók méretezhetnek, mozgathatnak. 

A Cortana 2014-ben nagy sikert aratott a Windows Phone 8.1 idejében, de még akkor sem tudta felvenni a versenyt fejlettség terén az olyan rivális digitális asszisztensekkel, mint a Siri, az Amazon Alexa és a Google Assistant, és az asztali számítógépeken sem aratott nagy sikert. A Microsoft ezután nem általános célú virtuális asszisztensként, sokkal inkább a Microsoft 365 részeként elérhető, beágyazott produktivitási segédként próbálta terelgetni a termékét.

windows-11-and-windows-10-are-losing-these-features

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az eddig alapértelmezetten elérhető programok és eszközök közül mellőzni kell még a Step Recorder, azaz Problémarögzítő szoftvert, amit többek közt támogatás kérése és működési problémák dokumentálásának céljára készült. A Microsoft sorban válik meg egyre több, a hibák elhárításában szerepet játszó eszköztől, korábban a Hibaelhárítók és a rendszer használatát segítő Tippek alkalmazással kapcsolatban jelentette be, hogy eltávolítja azokat, a Tippek szintén az ősszel érkező frissítés áldozatául esik.

Mivel a 2014-ben bevezetett Cortana egyébként sem volt a legkedveltebb Windows-fejlesztés, sokan nem érzik majd hiányát, ez nem mondható el azonban a WordPadről, ami közel három évtizedig volt alapprogram. A WordPad ugyan az utóbbi években kapott pár apróbb frissítést, de jelentősebben nem változott a funkcionalitása, miközben jócskán elhaladtak mellette fejlettségben az egyéb alternatív szoftverek. Az 1995-ben bemutatkozott alapprogram megjelenése óta az asztali rendszer minden kiadásában elérhető volt, és bár történelmi jelentősége nem megkérdőjelezhető, mára  igencsak elavulttá vált. A cég megjegyzi, hogy a Microsoft Word és a Notepad (Jegyzettömb) továbbra is él és virul, a WordPad helyett azokat lehet használni.

A szerkesztő azok számára jelentett ingyenes és egyszerű megoldást, akik egy könnyen kezelhető, formázott szöveges formátumokat kezelő programot szerettek volna segítségül hívni a mindennapokban a .DOC, .RTF és más népszerű fájlformátumokkal való dolgozáshoz, illetve előnyeként lehet említeni, hogy képes megbirkózni a Word állományok írásával és olvasásával, és a felhőalapú szolgáltatások korában sem igényel online kapcsolatot a használata.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról