:

Szerző: Koi Tamás

2024. május 27. 09:25

Százmilliárdokat tol a chipgyártásba Kína

Egy minden eddiginél nagyobb összegű állami támogatási alapot hozott létre Kína a saját félvezetőgyártásának felzárkóztatására. Indul a Big Fund, melyből túlnyomó részt három helyi iparági szereplő részesülhet.

Létrejött a harmadik, egyben mindeddig a legnagyobb összegű támogatási alap a kínai félvezetőgyártás felvirágoztatására, pontosabban felzárkóztatására. A kínai pártvezetés célja, hogy az Egyesült Államokkal technológiai fronton komoly háborút folytató ázsiai ország önerőből képes legyen saját magát és fontosabb partnereit ellátni a legkülönfélébb eszközökbe szánt félvezető áramkörökkel.

A China Integrated Circuit Industry Fund, vagy becenevén a Big Fund lényegében egy befektetői társulás, melynek legnagyobb tulajdonosa a pénzügyminisztériumon keresztül maga az állam, illetve a Kínai Fejlesztési Bank, melyek összességében valamivel több mint 27%-nyi résszel rendelkeznek.

xi_wafer

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az összességében rekordnak számító 344 milliárd jüanos (napi árfolyamon számolva 47,5 milliárd dolláros) dotációs alapot a fentieken túl még hét entitás, köztük öt kínai nagybank pénzeli, a keretet pedig a Reuters riportja szerint jó eséllyel a kínai félvezetőgyártás legnagyobb szereplői, így a Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), a Hua Hong Semiconductor és a Yangtze Memory Technologies memóriagyártó hívhatják majd le.

A Big Fund korábban két etapban, 2014-ben és 2019-ben jelentős összegekkel próbálta már megerősíteni a helyi félvezetőgyártó ipart, az akkori 138 és 204 milliárdhoz képest ugyanakkor a mostani kör lényegesen nagyobb tőkét biztosít a résztvevők számára. 

Ebben a körben elsősorban a modern félvezetőgyártáshoz nélkülözhetetlen berendezések (elsősorban levilágítóegységek) gyártása és fejlesztése lehet majd a prioritás, miután az Egyesült Államok szankcióinak köszönhetően Kínai hivatalosan nem juthat hozzá ezekhez a berendezésekhez, melyeket szinte kizárólag holland és japán cégek gyártanak a világon.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.