:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. május 23. 11:00

Nem adja olyan könnyen az Apple a gigászi büntetést

Az Apple továbbra is rendkívül agresszívan küzd a trösztellenes határozatokkal és törvényekkel szemben, most az unió által kiosztott brutális bírságot próbálja megtámadni.

Az Európai Bizottság március elején brutális összegre büntette az Apple-t, mert a cég több mint egy évtizeden keresztül jogellenesen korlátozta a zeneistreaming-piac prominens helyi szereplőit - elsősorban nyilvánvalóan a Spotify-t - abban, hogy az iPhone-felhasználókat közvetlenül előfizetőkké konvertálják. A cégnek tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt 1,8 milliárd eurót (átszámítva körülbelül kétmilliárd dollár) szabtak ki, ami az első versenyjogi ügyben kiszabott bírság az Apple-lel szemben az Európai Unióban.

Az Apple azonban nem szándékozik kifizetni a gigászi összeget: a Bloombergnek nyilatkozó névtelen források szerint a cég keresetet nyújtott be a bírság felülbírálására az Európai Unió Bíróságának Törvényszékéhez, mivel szerinte az Európai Bizottság nem szolgáltatott hiteles és elegendő bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a fogyasztókat sértette volna az App Store szabályzata.

Az Apple azzal a ténnyel nem vitatkozik, hogy a szabályzatok fájnak a Spotify-nak, helyette arra helyezi a fókuszt, hogy a trösztellenes törvény a fogyasztók védelmét szolgálja, és nincs bizonyíték arra, hogy a fogyasztókat is sérelem érte volna. Ez egy érdekes érv, mivel a trösztellenes törvény szerint a fogyasztókat a vállalatok közötti szabad és tisztességes verseny szolgálja a legjobban, és azok a vállalatok, amelyek piaci erőfölényüket a verseny korlátozására használják fel, végső soron a fogyasztókat károsítják.

applelogo

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az ügy egészen 2019-ig nyúlik vissza és a sokat vitatott Apple-adót állítja a célkeresztbe, vagyis azt a gyakorlatot, amikor az Apple a saját platformjairól egyrészt nem engedi ki a fejlesztőket, másrészt a különböző pénzügyi tranzakciókért jutalékot szed. Az Apple-adó ellen öt évvel ezelőtt nyújtott be panaszt az Európai Bizottsághoz a világ legnagyobb online zenestreaming-szolgáltatója, a Spotify, majd a Bizottság az ilyenkor szokásos köröket megfutva 2020-ban hivatalos vizsgálatot indított a cupertinói céggel szemben.

A probléma leginkább akkor volt húsba vágó a Spotify számára, ha a felhasználók az iOS-eszközökre letöltött appon belül váltottak volna az ingyenesről valamelyik előfizetéses modellre. Az App Store szigorú szabályzata ráadásul mindent megtett annak érdekében, hogy az IAP (in-app purchase) rendszert ne kerülhesse meg a platformtulajdonos. Így a tartalomszolgáltatók által fejlesztett appok nem tartalmazhattak semmilyen, külső fizetési oldalra mutató vizuális elemet (gombot) vagy hivatkozást és általában véve semmilyen tájékoztatást azzal kapcsolatban, hogy egy adott előfizetés a platformtulajdonosnál közvetlenül is megköthető - adott esetben kedvezőbb feltételekkel.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.