:

Szerző: Koi Tamás

2024. május 17. 12:02

A világ legnagyobb zenekiadója kóstolgatja az AI-fejlesztőket

Több száz technológiai cégnek, köztük olyan óriásoknak, mint a Microsoft és a Google küldött a napokban hivatalos levelet a Sony Music, melyben a világ legnagyobb zenekiadója információkat kér be arra vonatkozóan, hogy a mesterséges intelligencia-modellek feltanításához használtak-e a kiadó által kezelt zeneszámokat.

Újabb fronton érik a nagy tartalomszolgáltatók és a mesterséges intelligencia modelleket fejlesztő technológiai cégek közti konfliktus - ezúttal a világ legnagyobb zenekiadója, a Sony Music feszült neki gyakorlatilag a teljes iparágnak, derül ki a BBC összefoglalójából.

A többek között Beyoncé-t és Adele-t is képviselő zenekiadó több mint 700 technológiai cégnek - köztük a Microsoftnak, a Google-nek és az OpenAI-nak - küldött a napokban hivatalos levelet, melyben az állt, hogy 

a kiadónak oka van feltételezni, hogy a címzettek engedély nélkül használják a mesterséges intelligencia modellek feltanításához az általa kezelt jogvédett tartalmakat.

A cég közölte, hogy ha a megadott határidőig a címzettek nem válaszolnak a levélben feltett kérdésekre, minden jogi eszközzel érvényt fog szerezni érdekeinek - különösen de nem kizárólagosan az Európai Unióban rövidesen hatályba lépő átfogó AI-jogszabályban, az AI Act-ben foglaltak alapján.

ai_piano

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A Sony Music általánosságban azt kifogásolja, hogy a mesterséges intelligencia modellek feltanításának körülményei és háttere finoman szólva nem transzparens, és bár ezt eddig jellemzően a nagyobb médiavállalatok kérték számon az iparágtól, a modellek fejlődésével csak idő kérdése volt, hogy más kereatív szektorban érdekelt cégek is beszálljanak az AI-elleni kampányba.

A zenekiadó a technológiai cégeknek küldött levelében foglaltak szerint többek között azt szeretné megtudni, hogy az AI feltanításához milyen zeneszámokat használtak, azokhoz hogy jutottak hozzá, készült-e róluk másolat, ha igen hány és azt mennyi ideig tárolták, illetve miért volt egyáltalán szükség ezekre a másolatokra.

A fenti kaotikus állapot megszüntetését irányozza elő az EU-ban az AI Act, mely előírja a mesterséges intelligencia modelleket fejlesztő cégek számára, hogy rendszeresen közöljék, a modellek tanításához milyen, az interneten elérhető tartalmakat használtak fel, lehetőséget kell adniuk a jogtulajdonosnak arra, hogy megvonja a hozzáférést a tartalmaihoz e tanítási folyamatok során, illetve garantálni kell, hogy a modellek tanítása minden szempontból összhangban áll az Európai Unió szerzői jogi szabályozásával.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.