Szerző: Koi Tamás

2024. április 29. 12:56

Focit nem, de olimpiát nézhetünk idén 4K-ban

Sem a németországis futball Európa-bajnokság, sem a Bajnokok Ligája döntőt nem közvetítik natív 4K-ban a jogtulajdonosok, a párizsi olimpia azonban 4K-ban is eljut majd a nézőkhöz. Az élő 4K broadcast továbbra is óriási kihívást jelent a közvetítési láncban részt vevők számára.

A 4K-s televíziók rohamos terjedésével az UHD-felbontásban elérhető tartalmak mennyisége is folyamatosan nő, de azok jellemzően csak videostreaming-szolgáltatókon keresztül érhetők el. A 4K egyelőre még nehezebben szivárog be az élő sportközvetítésekbe, és lehet, hogy jó darabig ez nem is változik még érdemben.

A 4K-s panellel rendelkezők számára akár visszalépésként is értékelhető, hogy  idén sem a labdarúgó Európa-bajnokságot, sem a június 1-jén zajló Bajnokok Ligája döntőt nem fogják UHD-ban közvetíteni a jogtulajdonosok, holott utóbbi 2015-től, előbbi pedig 2016-tól HD helyett, illetve mellett 4K-ban is eljutott a tévécsatornákhoz.

watching_football

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig

Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

A flatpanelshd.com riportja szerint a közvetítési jogokat birtokló cégek az UHD helyett nagy dinamikatartományt átfogó kamerákkal felvett 1080p felbontású élő adással kísérleteznek, mivel a nézői visszajelzések szerint jobban preferált a kontrasztosabb, a részleteket jobban kiemelő dinamikus mint a több pixelből álló kép.

A 4K-s élő közvetítés emellett a teljes közvetítési láncot jelentős kihívások elé állítja még ma is, illetve az elosztóhálózatokat is jobban terheli a 4K-s tartalmak továbbítása, különösen ha egy jelentős nézőszámmal rendelkező sporteseményről van szó.

Ettől függetlenül idén is lesz élő 4K-s sportközvetítés az arra alkalmas tévékészülékek kijelzőjén, hiszen a 2024-es párizsi olimpia minden versenyszámát UHD-ban közvetítik majd - bár nem minden tévécsatorna fogja azt az eredeti formátumban továbbítani.

Hazánkban az olimpia az M4 Sport csatornáján és az Eurosport csatornákon lesz élőben követhető, utóbbi évek óta elérhető 4K-ban a Magyar Telekom androidos beltéri egységeit használó tévéelőfizetők számára - felár ellenében. Szintén 4K-ban közvetíti az olimpia összes versenyszámát az HBO Max helyébe hazánkban májusban lépő Max. Az olimpiai élő közvetítések minden díjcsomagban elérhetők lesznek, felár nélkül.

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról

részvény

1

Kiszállt az Arm-ból az Intel

2024. augusztus 14. 10:49

A részvénypiaci manőver alapvetően jól illik az átstrukturálási folyamatba.