:

Szerző: Koi Tamás

2024. március 18. 12:39

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

A gyártóbázisokkal párhuzamosan az értéklánc csúcsának tekintett chipgyártó üzemeket is Indiába csábítaná a világ legnépesebb országának vezetése.

Öt éven belül félvezetőipari nagyhatalommá kíván válni a világ legnépesebb országa, India, illetve konkrétan fel akar kerülni arra a top5-ös listára, melyen azok az országok szerepelnek, melyekben világszinten a legtöbb félvezető készül - nyilatkozta a hétvégén Ashwini Vaishnaw, az indiai kormány IT- és kommunikációs szakterületekért felelős illetékes minisztere.

Mint a szaktárcavezető fogalmazott, India jelenleg is a globális elektronikai beszállítói lánc egyik legmegbízhatóbb partnere vagy bázisa, így az országban jelenleg is nagy volumenben szerelnek össze a legkülönfélébb elektronikai és informatikai berendezéseket, melyekbe jelenleg jórészt import forrásból érkeznek a félvezető áramkörök.

india_chip

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az ország miniszterelnöke, Narendra Modi múlt héten három indiai fab létesítését jelentette be, melyek közül az egyik indiai-tajvani kooperációval jönne létre (az egyik beruházó a Tata Electronics, a másik a tajvani Powerchip Semiconductor Manufacturing Corp, azaz a PSMC). Az első, indiai chipek gyártása a várakozások szerint 2026-ban kezdődhet meg.

A páros mellett az országban jelenleg mintegy 21 milliárd dollár értékben terveznek beruházásokat a félvezető-ellátási lánc különböző szereplői.

A világ legnagyobb félvezetőgyártó bázisa jelenleg Tajvan, mely a teljes, globális foundry-állomány 46%-át gyártja, majd Kína következik 26%-kal, utána Dél-Korea jön 12%-kal, a sort pedig az USA és Japán zárja rendre 6 és 2 százalékkal.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.