:

Szerző: Koi Tamás

2024. március 8. 09:33

Kénytelen még tovább bontani az iOS falait az Apple

Számos további változás vár az iOS platformra az EU-ban a következő néhány évben az után is, hogy a Digital Markets Act legfontosabb előírásainak a csütörtöki határidőre jogi értelemben véve megfelelt az Apple.

Nincs vége a változások listájának az alternatív alkalmazás-piacterek megjelenésével, illetve a böngészőkre vonatkozó kötelezettségek puhításával az Apple iOS platformját illetően - azért, hogy az Európai Unió digitális piacokra vonatkozó Digital Markets Act jogszabályának megfeleljen, a cupertinói cég további változásokat tervez eddig meglehetősen zártnak tekintett platformján.

A további részletekről az Apple csütörtökön kiadott, nyilvános DMA-megfelelőségi riportjában tájékoztatta az uniós döntéshozókat, illetve állampolgárokat, melyben az egyik legfigyelemreméltóbb újdonság kétségtelenül az, hogy

az Apple a jövőben felhasználóbarát módon segítené a költözést az iPhone-okról nem Apple márkájú készülékekre (vagyis androidos telefonokra).

Ez a tervek szerint valamikor 2025 végére valósulhat majd meg, de addig is jön még számos olyan változás a platform életében, melyekre az Apple részéről önszántából valószínűleg soha nem lehetett volna számítani.

iphone_inhand

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Így például 2024 végére lehetővé válik majd, hogy az iOS alapértelmezett böngészőjét, a Safarit eltávolítsa a felhasználó és szintén az év második felében megnyílik annak a lehetősége, hogy az iPhone-okra telepített böngészők között a felhasználó adatokat exportáljon-importáljon.

A fentieken túl 2025 márciusától az alapértelmezett navigációs alkalmazást is meg lehet majd változtatni az iOS-t futtató eszközökön.

Az egyelőre nem világos, hogy a fentiek kizárólag az EU tagállamain belül, a nemzetközösség állampolgárai által vásárolt és használt készülékekre vonatkoznak majd, a böngészőmotorokra vonatkozó változás és a külsős alkalmazás-piacterek elérhetősége ugynakkor EU-specifikus, így vélhetően a többi vállalás is csak Európára lesz majd érvényes.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.