:

Szerző: Koi Tamás

2024. február 20. 12:14

Valóság a gondolatokkal irányított egérkurzor

A tulajdonos, Elon Musk szerint felépült és képes pusztán a gondolataival egérkurzort vezérelni a Neuralink első, agyi implantátumot kapott páciense.

Nagyjából egy hónappal a sikeres műtétet követően teljesen felépült a Neuralink első olyan önkéntes páciense, akinek agyába a cég implantátumát ültették be - jelentette be a biotech-startup alapító-tulajdonosa, Elon Musk hétfőn.

Musk szerint a Neurlaink rendszerei észlelik a páciens neuron-hálózatának működését, az önkéntes jelentkező pedig ezáltal képes pusztán a gondolataival vezérelni egy egérkurzort a kijelzőn.

neuralink_brain

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A Neuralink tavaly szeptemberben kapott engedélyt az emberi pácienseken történő beültetésekre, melyeket egyébként robot végez. Az agy mozgásközpontjába ültetett agy-számítógép interfész chip (angolul brain-computer interface, azaz BCI) első körben azt tenné lehetővé, hogy a beültetés segítségével a páciensek a gondolatukkal tudjanak egérkurzort mozgatni vagy billentyűzet nélkül gépelni.

Musk ugyanakkor ezen a ponton nem állna meg, így a milliárdos korábbi nyilatkozatai szerint a Neuralink implantjai az elképzelések szerint képesek lennének olyan fiziológiai vagy pszichés kondíciókat javítani vagy gyógyítani, mint a kóros elhízás, az autizmus, a depresszió vagy a skizofrénia.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.