:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. február 7. 14:04

Jelölni kezdi a Meta az MI-vel generált képeket

Saját képgenerátora után a más cégek szolgáltatásaival készített tartalmakat kezdi el címkézni a közösségi óriás valamennyi platformján.

A következő hónapokban a Meta jelölni kezdi a különféle mesterségesintelligencia-szolgáltatásokban generált fotókat, az új jelzések egyaránt láthatók lesznek a Facebook, Instagram és Threads platformokon. Emellett a későbbiekben büntetésre számíthatnak azok a felhasználók, akik nem vallják be és nem jelzik, hogy egy általuk feltöltött valósághű videó vagy hanganyag MI segítségével készült, a szankciók skálája a figyelmeztetéstől az eltávolításig terjed a szabálysértő posztok esetében.

A Fehér Ház egy ideje sürgeti a technológiai óriásokat a vízjeles rendszerek használatára az MI által generált tartalmakhoz, még az amerikai választások előtt. A Meta egy ideje már használja az „Imagined with AI” jelzést a saját, Imagine AI-generátorával készített képekhez, de a későbbiekben a Google, az OpenAI, a Microsoft, az Adobe, a Midjourney és a Shutterstock eszközeivel készített felvételekre is kiterjeszti a jelzést.

Nick Clegg, a Meta globális ügyekért felelős elnöke szerint iparági partnerekkel aktívan dolgoznak azon, hogy kialakíthassák az MI-által generált tartalmak azonosításához használható szabványokat, de a megtévesztő videó-audió tartalmakat a cég még nem minden esetben képes azonosítani, ez pedig a politikai kampányok és választások idején jelenthet majd fokozódó problémát. A közösségi óriás többek közt a Partnership on AI csoporttal együttműködésben próbál majd a már meglévő tartalomhitelesítési kezdeményezésekre építeni.

metageneralt

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az Adobe októberben jelentette be, hogy más cégekkel közösen megalkotott egy jelzést, ami arra szolgál, hogy megkülönböztethetővé tegye a mesterséges intelligencia által generált tartalmakat. A cég által „átláthatóság” szimbólumának nevezett Content Credentials ikon az Adobe fotó- és videószerkesztő szoftvereivel (Photoshop, Premiere), illetve a Microsoft Bing képgenerátorán keresztül adható hozzá az egyes képek, videók és PDF-fájlok metaadataihoz, a készítő önbevallásával. 

A generatív MI-szolgáltatások térnyerésével egyre inkább középpontba került az algoritmusok és a valódi emberi alkotók által készített alkotások megkülönböztetése és jelzése, különösen az egyre nagyobb problémát jelentő deepfake videók miatt, amelynek következtében egyre nagyobb a nyomás a cégek mellett a szabályozó hatóságokon is.

Számos technológiai vállalat, köztük az Adobe is aláírt már egy megállapodást a Fehér Házzal, hogy vízjelrendszereket fejlesszenek ki az MI által generált adatok azonosítására. A Google eddig a SynthID nevű tartalomjelölővel állt elő, ami szintén a metaadatokban jelzi a generátor eszközök használatát, a Digimarc pedig kiadott egy digitális vízjelet, amely szerzői jogi információkat tartalmaz.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.