:

Szerző: Koi Tamás

2024. január 11. 11:32

Jöhetnek a játékra optimalizált internetcsomagok?

Új metrika szerint kellene differenciálni az internetelérést biztosító telekommunikációs díjcsomagokat, legyen szó vezetékes vagy mobilnetes konstrukcióról, állítja az Ericsson. Jöhetnek a játékra kihegyezett tarifák, melyek nem elsősorban gyors letöltést, hanem villámgyors pinget garantálnának.

Hosszú évek, évtizedek berögzült díjcsomag-konstrukciója változhat meg hamarosan a felhőalapú játékszolgáltatások globális terjedésével, ami új üzleti lehetőséget jelenthet az operátorok számára - legalábbis így látja a világ egyik legnagyobb mobilhálózati eszközbeszállítója, a svéd Ericsson.

Míg a vezetékes internetcsomagok esetében évtizedek óta bevett gyakorlat a maximálisan elérhető sávszélesség alapján differenciálni az egyes ajánlatokat, mobilban jellemzően a havi adatkeret a mérvadó, ezt egészíthetik ki vagy helyettesítheti a jövőben a különböző felhasználási célokra optimalizált elérések.

Csak semmi késleltetés!


A lakossági szegmensben a gyártó szerint elsődlegesen adja magát az online játékosok igényei alapján összeállított új tarifák kialakítása, ahol nem feltétlenül az számít, hogy a kapcsolat sávszélessége elérje akár a több gigabitet, ennél jóval fontosabb a játékok során mindig, minden körülmények között minimálisra csökkentett pingidő.

Az Ericsson szerint a gamingre optimalizált díjcsomagok között is lehetne szegmentálni különböző szempontok szerint, így például a drágább csomagokra előfizetők megnövelt sávszélesség és az átlagosnál jobb pingidő mellett priorizált forgalmat kaphatnának az online játékok szempontjából releváns csúcsidőszakokban.

cludgaming

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Erre elsősorban azért van szükség, mivel a hagyományos, lokálisan futtatott, de online küzdelmet lehetővé tevő játékok mellett teret nyerő cloud gaming topológia jóval komolyabb terhet helyez az operátorok hálózatára. Ezeknél a játékoknál ugyanis gyakorlatilag az egész platform egy távoli szerveren fut, melynek gyors elérése létkérdés a megfelelő játékélmény biztosítása érdekében.

A cloud gaming térhódításával ugyanakkor a hálózatok egyes szakmai vélemények alapján ma még nemigen tudnak lépést tartani - különösen igaz ez a mobilos elérések esetében, ahol az 5G-s hálózatok közül a ma még jellemzően csak szórványosan létező Standalone topológia segítheti a helyzet megoldását a tovább csökkentett késleltetéssel és a hatékonyabb forgalomkezeléssel.

A hálózat a legnagyobb ellenfél


A sávszélesség-, illetve késleltetési követelmények és a geográfiai korlátok miatt a felhőalapú játékoknak 2023-ban sem jött el a várt áttörés, hiába álltak a technológia mögé teljes mellszélességgel olyan technológiai óriások, mint a Microsoft vagy éppen az Nvidia (ugyanakkor a Google például bezárta saját szolgáltatását, a Stadia-t).

Eközben a távközlési cégek részéről is látszanak óvatos puhatolózások a területen, így az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is van rá példa, hogy egy-egy operátor viszonteladója a Geforce Now felhős játékplatformnak, illetve az AT&T és a Vodafone már el is indított saját piacain különböző végfelhasználói teszteket olyan díjcsomagokkal, melyek kifejezetten játékosokat céloznak.

A hasonló, bizonyos típusú forgalmakat előnyben részesítő konstrukciók bevezetését ugyanakkor egyes régiókban a szigorú netsemlegességi szabályozás nehezítheti. Ilyen régió elsődlegesen Európa, ahol a netsemlegességi irányelv explicite tilt mindenféle forgalompriorizálást. 

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.