:

Szerző: Koi Tamás

2023. december 1. 14:33

Egy törpeállam is tömi a pénzt az Nvidia-ba

Szingapúrban az üzleti aktivitással páhuzamosan az adatközpontok száma is jelentős mértékben nőtt az utóbbi években, a beruházások pedig ismét kilőttek, miután a kormányzat feloldotta a 2019-es földfelosztási moratóriumot.

Egy törpeállam, a mindössze 5,5 milliós lakosú Szingapúr, illetve az ott található cégek alaposan bevásároltak az Nvidia adatközponti termékeiből a harmadik negyedévben - derült ki a gyártó által az Amerikai Tőzsdefelügyelet részére nyújtott részletes adatszolgáltatásból. A részleteket kiszúró CNBC a jelentés alapján azt írja, hogy az Nvidia rekord összegű, 18 milliárd dollárt meghaladó negyedéves árbevételének 15%-át, azaz nagyjából 2,7 milliárd dollárt a szingapúri megrendelők dobták össze.

Elemzők szerint a délkelet-ázsiai törpeállam felé irányuló ekkora mértékű megrendelés nem különösebben meglepő annak fényében, hogy az ország nem csak üzleti központja a régiónak, hanem az üzleti tevékenységekhez köthető adatközpontok tekintetében is kiugróan jól el van látva. Mindkét eredmény elsősorban az ország politikai-gazdasági stabilitásának és a digitális technológiák és adatszolgáltatások iránt elkötelezett kormányzat erőfeszítéseinek köszönhető - teszik hozzá a szakértők.

szingapur

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Szingapúrnál egyébként fordított sorrendben csak az Egyesült Államok, Tajvan és Kína (beleértve Hongkongot) számított nagyobb piacnak az Nvidia adatközponti megoldásait illetően a harmadik negyedévben, utóbbi szerepe ugyanakkor az októberben szigorított amerikai exporttilalmi rendelkezéseknek köszönhetően vélhetően gyengülni fog a jövőben.

A kis országban tavaly és idén jelentős mértékben megnőtt az adatközponti beruházások száma, miután a helyi kormányzat feloldotta azt a földterületek védelméről szóló moratóriumot, mely ideiglenesen megtiltotta újabb területek kijelölésé adatközpont-építési célra. A moratórium feloldásakor, 2022 elején 70 aktív adatközpont működött Szingapúrban, az ország pedig ma a délekelt-ázsiai régió adatközponti kapacitásának 60%-át adja. 

Globálisan egyébként csupán két kisebb régióban és államban, Virginia északi részén és Portlandben található ennél több adatközpont, Hongkong pedig negyedikként követi Szingapúrt a sorban.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról