:

Szerző: Koi Tamás

2023. november 23. 09:27

Kínában dőlt el a VMware sorsa

A Broadcom sikerrel lezárta szerdán a VMware akvizícióját az után, hogy a 69 milliárd dolláros üzletre utolsóként a kínai versenyhatóságok is rábólintottak.

Hosszú hónapokig tartó húza-vonát követően tegnap pont került az évtized egyik legnagyobb akvizíciójára az IT iparágban: a Broadcom lezárhatta a VMware felvásárlását, miután az összes illetékes hatóság áldását adta a tranzakcióra. Az amerikai chipgyártó ezzel jelentős mértékben kiterjesztheti szoftveres megoldásokból álló portfólióját elsősorban a virtualizációs megoldások szegmensében, ahol a VMware tradicionálisan erős pozíciókkal rendelkezett.

Az Activision Blizzard és a Microsoft között kötött felvásárlási megállapodást követően a második legnagyobb iparági tranzakció sorsa sokáig kérdéses volt az erős szabályozói ellenállás miatt, dacára annak, hogy a Broadcom és a VMware alapvetően eltérő profilú cégek - termékeik ugyanakkor bizonyos területeken (jellemzően az adatközpontokban használ hálózati kártyák esetében) meghatározó piaci jelenlétet képviselnek.

vmware_cube

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hogy az engedélyeztetési folyamat mennyire nem ment simán, arra ékes bizonyíték, hogy a VMware összesen 69 milliárd dollár értékű felvásárlását tavaly májusban jelentették be a felek, az akvizíció zárásának végdátumát összesen háromszor kellett módosítani, októberben pedig komolyan felmerült, hogy a tovább éleződő geopolitikai ellentétek miatt Kína megakadályozhatja a tranzakció létrejöttét.

Ez végül nem következett be, a kínai hatóságok gyakorlatilag az utolsó pillanatban, a november 26-i végső határidő előtt rábólintottak a két cég egyesülésére, ami elemzők szerint elsősorban annak köszönhető, hogy a kínai és az amerikai elnök november elején békülékenyebb hangvételű tárgyalásokat folytatott egymással.

Az ügylet jóváhagyása egyébként sem az EU-ban, sem Nagy-Britanniában nem ment simán, ám meghatározott önkéntes vállalásoknak köszönhetően mindkét régióban zöld lámpát kapott végül az üzlet. Arról nem áll rendelkezésre egyelőre információ, hogy a kínai szakhatóság kért-e ilyen plusz vállalást a felektől.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.