:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. október 12. 12:05

Visszaállította a Google a Sonos-per miatt törölt funkciót

Feloldották a Google eszközeire és az Android Home alkalmazásra vonatkozó, hangszórócsoportokkal kapcsolatos korlátozást, amit a keresőcég a Sonosszal való perpatvar miatt kényszerült bevezetni.

A Google és a Sonos évek óta adogatja a labdát egymásnak a vezeték nélküli hangszórók körül kialakult perpatvarban, melynek középpontjában az intelligens hangszórókkal és hangvezérlési technológiákkal kapcsolatos szabadalmak állnak. Korábban egy alkalommal a Sonos javára ítélt a bíróság egy 2013-ban indított perben, melynek eredményeként a Google több termékéből is eltüntett egyes funkciókat, majd tavaly a Google nyújtott be két újabb keresetet, amelyek hét további szabadalom megsértésére vonatkoznak, köztük a vezeték nélküli töltéssel, intelligens hangszórók hangbeviteléhez fűződőket.

A keresőcég múlt hét pénteken aratott győzelmet egy szövetségi bíróságon, ahol William Alsup bíró úgy határozott, hogy a Sonos öt szabadalma közül kettő érvénytelennek minősül. Ennek eredményeként a Google a héten rögtön kiadta a frissítést, ami ismét engedélyezi, hogy a Nest hangszórók, kijelzők és Chromecast eszközök több hangszórócsoporthoz is tartozhassanak, az eddigi egy darab csoportos limit helyett. A többszobás audió technológia segítségével egy lakás több szobájában hallgatható zene az eszközökön, akár különböző dalok is, ugyanazzal az alkalmazással, jellemzően vezeték nélküli technológiával. 

sonos

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

2020-ban a Sonos azért perelte be a Google-t a multiroom hangszórótechnológia miatt, mert a két vállalat korábban együtt dolgozott a Sonos hangszórókon, de előbbi állítása szerint a keresőcég ellopta a közös fejlesztéseket, hogy azokat felhasználja a Google Home és más eszközökben. A Google hónapokkal később ellenpert indított, azt állítva, hogy a Sonos számos szabadalmát is megsértette.

Aztán a Sonos újra perelt, végül januárban – két évvel az első kereset benyújtása után – az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága a Sonos javára döntött, és megállapította, hogy valójában a Google sértett szabadalmakat. Ennek eredményeként a Google-nek módosítania kellett egyes termékek funkcióit, többek közt a hangszórócsoportok hangerejének egy időben történő beállítását, amit a felhasználók nem nagyon díjaztak.

A Sonos közleménye szerint fellebbezni tervez a pénteki döntés ellen, így akár az is elképzelhető, hogy a Google ügyfeleitől hamarosan megint megvonják a kérdéses funkciót. Az elhúzódó jogi vita károsultjai leginkább a vásárlók: ugyan az említett csoportos funkciókat visszakapták, de a Google Assistant például továbbra is hiányzik a Sonos legújabb hangszóróiból.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.