:

Szerző: Koi Tamás

2023. augusztus 16. 13:15

Kína gáncsolhatta az Intel milliárdos akvizícióját

Kútba esett az Intel tavaly bejelentett akvizíciós ügylete, melynek célja a cég bérgyártó üzletágának megerősítése volt. Az izraeli Tower Semiconductor felvásárlása lapértesülések szerint a kínai hatóságok jóváhagyásának hiányán csúszhatott el.

Nem lesz az Intelé a Tower Semiconductor, miután az amerikai processzorgyártó és a tel-avivi székhelyű bérgyártócég elálltak tavaly év elején bejelentett akvizíciós megállapodásuktól. Az 5,4 milliárd dolláros üzlet sikertelensége miatt az Intel 353 millió dollárnyi bánatpénzt fizet majd az akvizíciós célpontnak, melynek részvényárfolyama a hírre azonnal 9%-ot zuhant az amerikai és izraeli kereskedésben egyaránt.

A felek által kiadott nyilatkozat szerint az akvizíció az elhúzódó hatósági jóváhagyási procedúrák miatt hiúsult meg, ennél részletesebb magyarázattal azonban egyik érintett cég sem szolgált a kudarc okait illetően. A Reuters ugyanakkor tudni véli, hogy a deal a kínai engedélyeztetési folyamaton csúszott el, egyben arra utalva, hogy a kínai szakhatóság vizsgálatának elhúzódása leginkább az egyre feszültebbé váló sino-amerikai gazdaságpolitikai helyzet gondosan megtervezett velejárója.

towerjazz-wafers-sm

A beszámoló szerint az Intel menedzsmentje igyekezett mindent megtenni annak érdekében, hogy az ügylet átmenjen, így Pat Gelsinger, a vállalat vezérigazgatója múlt hónapban Kínába utazott a helyi hatóságok meggyőzése céljából, a jelek szerint azonban nem járt sikerrel.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az Intel bérgyártói ambíciói kapcsán korábban is világossá tette már, hogy kész akvizíciókkal piacot szerezni magának, jóllehet ennek a tervnek eddig kevés eredménye volt látható, illetve a Tower-akvizíció meghiúsulásának köszönhetően a folyamat tovább húzódhat.

Egyes korábbi pletykák szerint a cég 2021-ben a Globalfoundries menedzsmentjével is leült tárgyalni egy potenciális, akkor 30 milliárd dollár értékűre becsült akvizícióról, ám a Globalfoundries későbbi tőzsdére vitele azt sugallta, hogy a tárgyalások sikertelenül zárultak.

Az Intelnek mindenesetre többek közt a mostani akvizíciós ügylet segítségével is feltett szándéka meghatározó szereplővé válni a bérgyártós piacon, konkurenciát állítva a TSMC-nek és a Samsungnak. A társaság bérgyártásból származó bevétele egyelőre eltörpül a két riválishoz képest, ugyanakkor lassú de biztos növekedési pályán áll a cég: az Intel foundry üzletága az előző, lezárt pénzügyi negyedévben 232 millió dollárt hozott a konyhára, szemben az egy évvel korábbi 57 millió dollárral.

Az amerikai cég eközben tovább erősíti izraeli gyártótevékenységét: Benjámin Netanjáhú kormányfő júniusban jelentette be, hogy megegyezett a gyártócég vezetésével egy 25 milliárd dollár értékű gyárépítési beruházásról.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.