:

Szerző: Koi Tamás

2023. július 10. 11:36

Közelébe sem tud érni az iPhone-nak a Vision Pro

Gyakorlatilag másfél évtizede az Apple legmeghatározóbb termékének számít az iPhone, melynek sikersztoriját azóta sem tudja semmilyen más szegmensben reprodukálni a gyártó. A Vision Pro headsetre sokan úgy tekintettek, hogy megtörheti ezt a sort, de az eddig látottak alapján erre nincs reális esélye.

Az Apple Vision Pro headsetjének bejelentésekor sokan előszeretettel vontak párhuzamot az iPhone 2007-es debütálásával, így - legfőképpen a keményvonalas rajongók - úgy értékelték, hogy az új headset éppoly korszakalkotó lehet majd, mint a cupertinói cég első okostelefonja.

Ahogy az iPhone, úgy a Vision Pro sem teremt új termékkategóriát, csupán egy meglévő felhasználói élményt emel új szintre, a két termék piacformáló és bevételtermelő képessége közti hasonlóságok ezen a ponton nagyjából véget is érnek - legalábbis erre utal Mark Gurman, a Bloomberg szakújságírójának hétvégi elemzése.

Gurman ebben szisztematikusan végigjár azon, hogy egy-egy új termék milyen hatással volt az Apple pénzügyi eredményeire és eladásai számaira a megjelenést követően rövid- és középtávon. Az egyik ilyen meghatározó termék a 2001-ben megjelent zenelejátszó, az iPod, mely 2004-re a cég árbevételének 16%-át, 2007-re pedig - az iPhone megjelenésének évében - már 40%-át adta.

onemorething_cook
Caption

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az iPhone ennél jóval erősebben és gyorsabban nyitott, hiszen csak az első generációs példányból tízmillió darab fogyott az első teljes értékesítési évben, 2009-re pedig az Apple árbevételének már harmadát adták az iPhone-értékesítések, nem beszélve az új termék megjelenésének társadalmi, technológiai hatásairól.

Hasonlóan jól kezdett az Apple tabletje, az iPad, mely a megjelenését követő ében - 2011-ben - már az Apple árbevételének 18%-áért volt felelős - emlékeztet Gurman.

A fejlett szenzorokkal teletűzdelt, kristálytiszta képet adó kijelzőkkel felszerelt Vision Pro még a legelhivatottabb Apple-rajongókat is meglepő, 3490 dolláros fogyasztói árával aligha tudja megismételni a fenti sikersztorikat, ami persze nem predesztinálja bukásra a terméket, mindenesetre jól mutatja, hogy a jelenlegi technológiai és gazdasági környezetben vajmi kevés esély van az olyan, hangos és gyors sikerek elérésére, mint amit anno az iPhone-nal hozott az Apple.

A Vision Pro-ból egyébként egymillió példányt tervezett eredetileg eladni a megjelenést követő első 12 hónapban az Apple, amit egyes, hivatalosan meg nem erősített pletykák szerint a komponensek magas selejtaránya miatt máris kénytelen volt korrigálni a cég közel a felére.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.