:

Szerző: Koi Tamás

2023. július 6. 10:56

A TSMC-nek nem fájnak a kínai exportkorlátozások

Nem befolyásolja a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyárának, a TSMC-nek a termelését a hétfőn bejelentett és augusztustól hatályba lépő kínai exportkorlátozás, mely egyes, a félvezetőiparban használt alapanyagokra vonatkozik.

Egyelőre nem várható a koronavírus világjárvány idején tapasztaltakhoz hasonló ellátási probléma a chipgyártásban a hétfőn bejelentett kínai exportkorlátozó intézkedések miatt a világ legnagyobb félvezetőgyártó cége, a tajvani székhelyű TSMC szerint. 

Amint azt korábban megírtuk, Kína augusztus 1-től két ritka fém, a félvezetőgyártásban széleskörűen használ gallium és a germánium illetve annak összesen 14 vegyületének exportját korlátozza hivatalosan nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdekekből.

semiconductor_factory

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Ez egyben mindeddig Kína legmarkánsabb válaszcsapása az Amerikai Egyesült Államokkal (és újabban annak szövetségeseivel) folytatott kereskedelmi háborúban, melyet a kínai fél úgy aposztrofált, hogy mindez csupán a kezdete lehet egy további, markánsabb intézkedéssorozatnak.

Miután a TSMC a döntés ismeretében megvizsgálta az exportkorlátozás lehetséges hatásait, a Reutersnek küldött reakciójában közölte, nem számít arra, hogy a kínai intézkedések hatással lesznek majd a cég termelésére. 

Hasonlóan látja a helyzetet egy másik tajvani chipgyártó, a WIN Semiconductors, mely a feldolgozott galliumot jelenleg elsősorban Németországból és Japánból szerzi be, az alapanyagok csupán egy kis része származik Kínából - mindezt dacára annak, hogy egyes adatforrások szerint Kína adja a világ gallium- és germánium-termelésének 80 illetve 60 százalékát. 

A kínai és az amerikai fél között a héten zajló pekingi szakpolitikai egyeztetéseknek ugyanakkor szakértők szerint most rendkívül komoly tétje van, a helyzet ugyanis viszonylag könnyen és gyorsan eredményezhet további, a mostaninál is kedvezőtlenebb fordulatokat.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.