:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. június 30. 13:36

Ősztől Hollandia is szigorít a chipgyártó-berendezés exporton

A holland kormány ősszel lépteti életbe Kínával szemben azokat az exporttilalmi intézkedéseket, melyek megakadályozzák, hogy a kínai chipgyártók a félvezető áramkörök gyártásához elengedhetetlenül szükséges litográfiai berendezésekhez jussanak.

Szeptember elsejétől lép hatályba Hollandia pénteken bejelentett új exportkorlátozása, ami a fejlett félvezető berendezések Kínába való szállítását érinti (bár külön nem nevez meg egy országot sem, és a holland ASML berendezésgyártót sem nevesíti). A holland cégeknek a jövőben engedélyt kell kérniük fejlett félvezetőgyártó berendezések tengerentúli exportálására, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. A márciusban bejelentett korlátozások szabályait a friss bejelentés véglegesíti, illetve egyértelművé teszi, hogy mit lehet exportálni és mit nem.

Hollandia ugyan egyáltalán nem számít chipgyártó nagyhatalomnak, az ország mégis jelentős szerepet játszik a félvezetőgyártási folyamatokban, mivel a chipgyártáshoz nélkülözhetetlen fejlett litográfiai berendezéseket túlnyomó részt egyetlen, holland cég, az ASML szállítja a világ összes gyártója számára. Az ASML a legfejlettebb, extrém ultraibolya-alapú (EUV) litográfiai berendezéseit már 2019 óta nem szállítja Kínának, a január végi döntést követően azonban ez a korlátozás kiterjed majd szinte az összes litográfiai egységre.

hollandia_chip

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az Egyesült Államok 2019 óta folyamatosan, több lépcsőben szigorítja embargós intézkedéseket, tavaly októberben átfogó szabályokkal kezdte el korlátozni a kulcsfontosságú chipek és félvezetőgyártáshoz szükséges eszközök exportját Kínába, azóta pedig próbálja ugyanerre ösztönözni szövetségeseit is. Hollandia után a várakozások szerint Japán lesz a következő, mely konkrét intézkedéseket foganatosít majd a félvezetőgyártáshoz használt berendezések kínai exportjának tiltását illetően.

Az ASML gépeit többek közt a TSMC használja, és két kulcsfontosságú technológiával rendelkezik. Az első az mély ultraibolya-alapú(DUV) litográfiai rendszer, ami memóriachipek gyártására használható, a másik az extrém ultraibolya (EUV) litográfiai rendszer, amik a legfejlettebb chipek gyártásához szükségesek.

A holland cég tájékoztatása szerint a későbbiekben engedélyt kell kérnie a TWINSCAN NXT:2000i és az azt követő eszközök exportálásához. A cég a törvény hatálybalépése előtt elkezdheti az exportengedélyezési kérelmek benyújtását, amiket a kormány eseti alapon megadhat, vagy elutasíthat. Az ASML szerint az intézkedések nem fogják érdemben befolyásolni a 2023-as pénzügyi eredményeket.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.