:

Szerző: Koi Tamás

2023. május 26. 11:26

Hallo, itt vagyok franciába'! HALLO?

Pár hét múlva rég nem látott tömegek indulnak újra útnak belföldi vagy külföldi vakációra, ami mindig komoly kihívást jelent a mobilpiaci szereplők számára. De hogyan teszi a helyzetüket még bonyolultabbá egy egyébként előremutató trend, a 3G-s hálózatok lekapcsolása?

A címben idézett mondattal - tulajdonképpen tetszőleges országot behelyettesítve - alighanem már találkozott a legtöbb mobilelőfizető, aki hosszú évekkel ezelőtt járt már külföldön és ott hanghívásra használta a mobilját. A külföldön meg-megszakadó, gyakran a '90-es évek hangminőségét idéző hívások ismét reneszánszukat élik, és bár a hazai szolgáltatók előszeretettel emlegetik, hogy a külföldi hálózatokkal összehasonlítva a magyar mobilinfrastruktúra az élvonalban jár, a jelenségnek sokkal prózaibb háttere van: nem csak Magyarországon, hanem világszerte szűnnek meg a 3G-s hálózatok, ez pedig roamingkörnyezetben a csomagkapcsolt hangátvitel hiányában már érezhető minőségromlást eredményezhet a hívások esetében.

A 3G-s lekapcsolási hullám különösen az Egyesült Államokba utazók számára okozhatott kellemetlen perceket a tavalyi évtől kezdődően, a három nagy helyi mobilszolgáltató közül ugyanis az AT&T februárban, a Verizon Wireless pedig az év végén kapcsolta le az elavulttá vált technológiát, ám ennél a két szolgáltatónál a 2G-kivezetés már korábban megtörtént, míg a T-Mobile USA a jelenlegi tervek szerint jövő áprilisra tervezi lezárni végérvényesen ezt a korszakot.

roaming_eiffel_3

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A probléma gyökere, hogy míg a készülékek a 4G-s (illetve egyes esetekben már 5G-s - lásd lejjebb) adatkapcsolatot gond nélkül képesek felépíteni roamingkörnyezetben, az erre épülő hangszolgáltatás, a VoLTE jelenleg elvétve vagy inkább egyáltalán nem érhető el ilyen helyzetben. 

A VoLTE roaming biztosítása a meglehetősen lazán kezelt implementációk miatt - melyek a meglehetősen lazán kezelt sztenderdek miatt anno a honos hálózaton is megnehezítették a szolgáltatás bevezetését - különösen kemény diónak számít az operátoroknak, amire a Yettel Vállalati Kommunikációs Igazgatósága is felhívta a figyelmünket:

A szolgáltatás külföldön való biztosítása nem csupán technológiai, hanem kereskedelmi kérdést is jelent. A VoLTE roaming esetében a szolgáltatók világszerte dolgoznak azon, hogy ezen szolgáltatás esetén is minél jobb lefedettséggel valósulhasson meg az összekapcsolás, azonban ez teljesen új technológiai beállításokat és teszteket igényel. Ráadásul az egyes felhasználói készülékek képességei sem egységesek VoLTE tekintetében a világban (számít, hogy az adott készülék mennyire támogatja az egyes hálózati technológiákat)

-mondták el a HWSW-nek a szolgáltatónál.

A cég részéről hozzátették, a Yettel jelenleg több nemzetközi partnerével közösen dolgozik azon, hogy a VoLTE szolgáltatás roamingkörnyezetben is elérhetővé váljon, így már az idei évben több ország irányában elérhetővé válik a Yettel-ügyfeleknek ez a lehetőség - tették hozzá további konkrétumok említése nélkül.

Ennél lényegesen előrehaladottabb már a folyamat a piacot vezető Magyar Telekomnál, mely a hazai szolgáltatók közül elsőként vezette be honos hálózatán a VoLTE-szolgáltatást (2017-ben), melyet az operátor szerint ma már 3,7 millió ügyfele használ belföldön. A cég tavaly októbertől az egyik kisebb partnerhálózattal, a Slovak Telecommal együttműködve tette elérhetővé elsőként a VoLTE roamingot - a sor mostanra további 15 országgal (köztük az Egyesült Államokkal) bővült. A Telekom hangsúlyozza, hogy ezek a megállapodások mindig kölcsönösségen alapulnak:

A VoLTE roaming tesztek a hagyományos roaming tesztekhez hasonlóan meghatározott menetrend szerint zajlanak. Jellemző módon ez bilaterális, azaz kétoldalú kapcsolatokat jelent: a Magyar Telekom ügyfelek tudják használni a külföldi 4G hálózatot és ezzel párhuzamosan a külföldi partner előfizetői is tudják használni a Magyar Telekom 4G hálózatát hangforgalomra is

-nyilatkozta Magyar Telekom Vállalati Kommunikációs Igazgatósága.

A nemrég tulajdonost váltott Vodafone Magyarország speciális helyzetbe került a partneri együttműködések terén, hiszen a brit cégcsoport európai partnerhálózata alapvetően a legnagyobbak közé tartozik, az ebből adódó előnyöket azonban kérdéses, hogy mennyire és meddig élvezheti az új tulajdonos. A cégnél ettől függetlenül láthatóan nem állt meg a munka ezen a téren, a Vodafone Magyarország sajtóosztályán elmondták, hogy

mind az ügyfelek külföldi útja során használható, úgynevezett outbound VoLTE roaming, mind a Magyarországra látogató külföldiek által használható inbound roaming szolgáltatás kiépítésén jelenleg is dolgoznak a szolgáltató munkatársai, amit várhatóan szeptembertől vehetnek igénybe az ügyfelek.

A fentiek alapján feltételezhető, hogy a jobb hívásminőséget biztosító csomagkapcsolt hanghívás a döcögős indulást követően ha az idei szezonra nem is feltétlenül, de jövőre már kiterjedten használható lesz a külföldi utazások során is.

Egységes piac - roamingban is


A barangolás során elérhető szolgáltatásminőség egységesítését a 2022-ben megújult roamingrendelettel egyébként az Európai Unió is igyekszik ösztönözni, igaz, itt elsősorban az évről-évre nagyobb adatforgalmat bonyolító mobilnet-elérés került egyelőre a fókuszba. Az új uniós szabályozás ugyanis kimondja, hogy az előfizetőknek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy ugyanolyan minőségben használhassák a mobilnetet az uniós partnerhálózatokon, mint otthon - már amennyiben az adott technológia elérhető a partnerhálózaton.

Ez a gyakorlatban azt kell jelentse, hogy egy honos hálózaton 5G-t használó előfizetőnek külföldön is hozzáférhetővé kell tenni az 5G-s elérést mindenféle felár nélkül. E tekintetben - nem csak az EU-ra kiterjedően - jellemzően jobban teljesítenek a szolgáltatók, a Magyar Telekom ügyfelei például a cég honlapja szerint több mint 30 ország, a Vodafone Magyarország előfizetői pedig 49 ország 57 operátoránál férhetnek hozzá az 5G-s erőforrásokhoz, míg a Yettel Magyarország előfizető 56 ország 106 operátoránál csatlakozhatnak az 5G-s hálózatra.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról